Realitaserzek_kell_a_valosag_alakitasahoz

Realitásérzék kell a valóság alakításához

Az új kormány első száz napjának teljesítményéről és a kerületi eredményekről, köztük az országossá fejleszthető sikeres hegyvidéki programokról esett szó a Hegyvidéki Esték első őszi összejövetelén, amelyet a 100 éves Erzsébet-kilátót köszöntő ünnepségsorozattal kötöttek egybe. A két házigazda ezúttal Pokorni Zoltán polgármesterrel és Kovács Ákos énekessel beszélgetett.

– Sűrű volt – röviden így jellemezte a kormány első száz napját Pokorni Zoltán polgármester, a kerület országgyűlési képviselője a szeptemberi Hegyvidéki Estéken. Váczi János és Rákay Philip házigazdák kérdéseire válaszolva a politikus elmondta: nagyon sok új törvény került a parlament elé, az ellenzék szerint talán túl gyors volt a tempó – ő viszont inkább pozitívnak ítéli a törvényalkotás lendületét. A döntési lehetőségek azonban igencsak korlátozottak.
A napokban a Varga Mihály vezette gazdasági tényfeltáró bizottság összesen 63 olyan tételt talált, amely az idei vagy a következő évet terhelő kiadásként jelenik meg, illetve amelyet az átadás-átvétel során az előző kormány nem ismertetett az új kabinettel – ezek a „csontvázak” az államháztartási hiány mértékét hozzávetőlegesen mintegy 400 milliárd forinttal emelik meg. Ám ezeknél is súlyosabb az államadósság mértéke: 2011 és 2013 között minden évben 2500-3000 milliárd forint körüli összeget kell visszafizetnie az államnak.
– Örülhetünk, hogy van reményünk arra: fejlődni fog az ország – mondta a másik vendég, Kovács Ákos énekes, aki úgy véli, a tavaszi választás eredménye egyértelműen megmutatta, nagyon rosszul mentek a dolgaink. Arra is figyelmeztetett ugyanakkor, hogy továbbra sem szabad elveszítenünk a kritikus énünket, ami segít bennünket a reális helyzetértékelésben. Az előadóművész a kritika hangján szólt a kultúra ügyéről, amely szerinte mindeddig nem kapott elegendő figyelmet a kormányzat részéről.
Pokorni Zoltán szerint kormányon végre – szemben az ellenzéki szereppel – lehetőségük nyílik arra, hogy ne csak a politikai szólamokat alakítsák, hanem a valóságot. Sok mindenen lehet most javítani, ami egy politikus számára nagy felelősség. Hozzátette, fontos, hogy legyenek távlati elképzeléseik, de „két lábbal a földön kell állniuk”, kellő realitásérzékkel szabad csak meghozni döntéseiket.
A beszélgetésen elhangzott, hogy több olyan sikeres oktatási programja is van a Hegyvidéki Önkormányzatnak, amelyek az egész országban megvalósíthatók lennének. Pokorni Zoltán a mindennapos iskolai testnevelés bevezetését, a gyerekek szociális munkákba való bevonását, továbbá annak a lehetőségnek a biztosítását emelte ki, hogy a fiatalok iskolaéveik alatt legalább egyszer eljuthassanak határon túli magyarlakta területekre, és megismerhessék a kisebbségben élő magyarok életét, problémáit. A határon túli kirándulásokhoz kapcsolódóan Pokorni Zoltán azt is kezdeményezi, hogy jöjjön létre Budapesten egy olyan intézmény, amely a Terror Házához hasonlóan interaktívan bemutatja a trianoni döntés következményeit.
A második világháborúban elesett kerületi polgároknak emléket állító turulszobor sorsa rendeződött – válaszolt a műsorvezetők egyik kérdésére a polgármester. Mint mondta, az elmúlt években szeretett volna józan kompromisszumra jutni a fővárossal, ám rádöbbent, hogy annak vezetése csak a konfliktus fenntartásában érdekelt. Ezért amikor megalakult az új összetételű országgyűlés, kezdeményezésére törvényt alkottak arról, hogy közterületi szobrok felállításáról saját hatáskörben dönthessenek a kerületek. Az országban ugyanis minden önkormányzat maga határozhatott, milyen emlékművet emel a saját területén – kivéve a több tízezres lélekszámú kerületeket, amelyeknek kötelező volt a főváros jóváhagyását kérni.

z.