Szovetseg_a_tarsashazakkal

Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötven lakásosnál nagyobb társasházakkal első alkalommal 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerületi segítséggel megújuló társasházakat mutatjuk be.

Sikertörténet az elmúlt öt esztendő az Agancs út 30–32. számú társasház életében – tudta meg lapunk Boldog Krisztinától. A társasház közös képviselője elmondta, hogy a Széchenyi-hegyi tévétorony közvetlen közelében álló egykori Hargita üdülőszálló Forgách Ernő és Hoch István tervei alapján 1941-ben készült el. Eredetileg egy- és kétszobás, erkélyes garzonlakásokat alakítottak ki a Bauhaus stílusú épületben, a földszinten étterem, társalgó és hatalmas napozóterasz gondoskodott a vendégek zavartalan pihenéséről. Utóbbi nagyméretű ponyvatartó szerkezete ma is látható a kertben.
Az államosítást követően lakóházzá alakult, egyúttal részben új funkciót kapott az egykori üdülő. Kevesen tudják, de 1954. január 20. és 1958. február 22. között ebből a házból sugározták a magyar kísérleti televízió műsorát. Az ötvenéves jubileum emlékét a bejárat mellett elhelyezett márványtábla őrzi.
A tanácsi időkben meglehetősen elhanyagolt épületet igyekszik eredeti állapotába visszaállítani a társasház tulajdonosi közössége. Az utóbbi években több részletben felújították az utcai, illetve a két szélső homlokzatot – a munkálatok egy részét már a szövetségi támogatási szerződés keretében végezték el –, míg a kert felőli oldal rekonstrukciója a következő időszak feladata lesz.
Az önkormányzattól öt évre kapott több mint hétmillió forintból kicserélték, egyúttal szabványosították az elektromos fővezetéket, valamint felújították a belső fogadóteret. Az összesen mintegy húszmilliós beruházást a szövetségi pályázat mellett célzott befizetésekből finanszírozták. Boldog Krisztina kiemelte: szeretnének újabb ötéves szerződést kötni az önkormányzattal, a támogatást a még felújításra váró homlokzati rész befejezésére, valamint a központi fűtésrendszer korszerűsítésére költenék. A tervek szerint a jelenlegi elavult készüléket energiatakarékos kondenzációs kazánra cserélik, valamint kiépítik az egyedi fűtésmérőket.
A közös képviselőnek kedvező tapasztalatai vannak a házközponti fűtésrendszer felújításával kapcsolatban. Az Agancs út 28–30. alatti Arosa társasházban már megtörtént az átállás, ennek köszönhetően a lakások megszokott temperálása mellett a gázfogyasztást több mint ötven százalékkal sikerült csökkenteni. Bár a korszerűsítés költsége egy ötvenlakásos épületben eléri a húszmillió forintot, Boldog Krisztina szerint a beruházás öt esztendő alatt megtérül. Ehhez természetesen szükség van a kerület támogatására, valamint egyéb, az energiahatékonyság megteremtését célzó pályázati források bevonására. A tapasztalatok szerint érdemes lakáskassza-szerződést is kötni, hiszen további harmincszázalékos vissza nem térítendő támogatásra számíthat a társasház.

(mm.)