Tavasszal_ujra_Mozdulj_jatszoter

Tavasszal újra: Mozdulj, Játszótér!

A hideg idő beköszöntével lezárul a Pokorni Zoltán polgármester javaslatára a nyári szünidőben életre hívott Mozdulj, Játszótér! program, ám a búcsú csak időleges. A kisgyermekes szülők kérésére az önkormányzat ugyanis tavasszal újraindítja a kormányzat elismerését is kivívó hegyvidéki kezdeményezést.

Jelesre értékelték a játszótérre járó gyerekek és szüleik az idén első alkalommal megrendezett Mozdulj, Játszótér! programot. Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére hétköznaponként, a délutáni órákban négy kijelölt hegyvidéki játszótéren animátorok fogadták a gyerekeket. A játékmesterek feladata az volt, hogy a sport és a játék segítségével megmozgassák a játszóterekre járókat – derült ki a programot értékelő sajtótájékoztatón, ahol Pokorni Zoltán és Soltész Miklós, a nemzeti erőforrások minisztériumának szociálpolitikáért felelős államtitkára a tapasztalatokról, valamint a következő év terveiről beszélt.
– Megtiszteltetés, hogy a kormány figyelmét is felkeltette az önkormányzat kezdeményezése, ami a remények szerint országszerte egyre több követőre talál – összegezte az elmúlt két hónap eredményeit a polgármester. – Valódi közösségi felületekké szerettük volna alakítani a játszótereket, ahol a gyerekek nem csupán egymás mellett, hanem együtt játszanak, amibe a szülők és a nagyszülők is bekapcsolódnak. A cél az volt, hogy elősegítsük a gyerekek és a szülők közösségeinek kialakulását, miközben tartalmas és szórakoztató elfoglaltságot kínálunk számukra. Úgy érzem, jó úton járunk, annál is inkább, mert az eredetileg a nyári szünetre tervezett programot a szülők kérésére októberig meghosszabbítottuk, most pedig ígéretet teszünk arra is, hogy tavasszal újra lesz Mozdulj, Játszótér!
Pokorni Zoltán hozzátette: az önkormányzat a huszonkét hegyvidéki játszótér közül egyelőre négy helyszínt, a Margaréta-, a Csörsz-, a Szent Család- és a Pethényi úti játszóteret találta alkalmasnak a program megszervezésére. A választás helyességét a számok is igazolták, játszóterenként naponta ötven-hatvan gyerek kapcsolódott be a különböző foglalkozásokba. A részvételért minden nap egy pecsét járt, az ötödik után ajándékot lehetett választani. Végül több mint kétezer sapkát, frizbit és labdát osztott szét az önkormányzat.
Soltész Miklós szerint a Mozdulj, Játszótér! programot mindenképpen folytatni kell, hiszen olyan közösségépítő kezdeményezésről van szó, amiből az utóbbi években egyre nagyobb hiány mutatkozik. Az államtitkár emlékeztetett: ha a családtámogatásokról esik szó, sokan rögtön a pénzbeli juttatásokra gondolnak. Holott a segélyek mellett legalább ennyire fontos a bölcsődék, oktatási intézmények és játszóterek fejlesztése.
– A polgári kormányzat minden közösségépítő, a családok életminőségének javítását szolgáló kezdeményezést támogat – jelentette ki az államtitkár. – Ilyen a Mozdulj, Játszótér! program is, amelynek legnagyobb erénye, hogy a gyerekek mellett a szülőket is képes összekovácsolni. Fontos, hogy a játék élményét közösségben és biztonságos körülmények között tapasztalják meg a kicsik. Ezért szeretnénk, hogy az ország minél több játszóterén legyen elérhető valamilyen szervezett, gyerekeknek szóló program. Ezzel is azt üzenjük a fiataloknak, hogy érdemes gyermeket vállalniuk, hiszen az ország megmaradásának ők az egyedüli zálogai.

(m.)