Álláskeresők Klubja a munkanélküliekért

Bár országos összehasonlításban a Hegyvidék meglehetősen jó helyzetben van, a munkanélküliek száma itt is folyamatosan nő. Számukra nyújt segítő kezet a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ, ahol Nyulas Katalin vezetésével immár több mint másfél évtizede működik az Álláskeresők Klubja.

"Az álláskeresés nehéz feladat, az idő előre haladásával egyre kilátástalanabbnak tűnik. Néhányan egzisztenciálisan nem szorulnak arra, hogy pénzt keressenek, a többség azonban el akar helyezkedni, ám nem várt nehézségekbe ütközik – meséli tapasztalatait Nyulas Katalin, aki Kissné Szénási Szilviával közösen irányítja a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ keretében működő Álláskeresők Klubját. – A munkanélküliség kezdeti szabadságérzetét lassan felváltja a sürgetettség érzése, az, hogy most már muszáj elhelyezkedni. Tudatosulni kezd az emberben, hogy lételeme a munka, ami nemcsak anyagi érdek, hanem a többi emberhez fűződő viszonyát is meghatározza." Nyulas Katalin szerint a munka hosszan tartó hiánya szociális ellehetetlenüléshez, a már kialakult anyagi helyzet megrendüléséhez, a tartalékok feléléséhez, egzisztenciális szorongáshoz, depresszióhoz vezethet.
Megváltoznak a munkanélküli személyes kapcsolatai is. A kezdeti támogatást felválthatja a konfliktusok kiéleződése, a családi szerepek kedvezőtlen irányú változása. Ebben nincs különbség fiatal és idősebb, magasan iskolázott vagy alacsonyabb végzettségű, gyerekes és gyermektelen, nő és férfi között. Növeli a várakozást terhelő feszültséget, hogy a munkáltatók sokszor nem azonnal közlik az elutasítást, így csak az idő múlásával döbben rá a jelentkező, hogy nem őt választották. Az immár tizenhét éve működő Álláskeresők Klubja ebben a különleges, egyáltalán nem tervezhető életszakaszban próbál segítséget nyújtani.
„A munkát keresőket abban tudjuk segíteni, hogy biztosítjuk az álláskeresés alapvető tárgyi feltételeit, a hirdetési újságokat, az internetelérést, a telefonálási lehetőséget. Módot adunk arra, hogy a hozzánk forduló állástalanok nyugodt körülmények között kereshessenek munkát, átképzési lehetőséget. Legalább ennyire fontos a közösség segítő ereje, hiszen nálunk mindenki hasonló cipőben jár. A csoport tagjai hasznos tanácsokkal látják el egymást, a régiek megosztják tapasztalataikat az újakkal. Ezek a személyes beszélgetések sokszor többet érnek bármilyen álláskereső tréningnél" – vallja Nyulas Katalin.
Mód van a számítástechnikai ismeretek felfrissítésére, kérésre a korrepetálásban, illetve az önéletrajz, motivációs levél megírásában is segítenek a klub szociális munkás vezetői. A klub valamennyi szolgáltatása ingyenes.
"Jöhet bárki, aki munkát keres, és kerületi lakos – hívja fel a figyelmet a vezetőnő. – Először az intézmény központjában kell jelentkezni, amire azért van szükség, mert a munkanélküliséggel együtt járhatnak olyan problémák, amelyeket nehéz megoldani támogatás nélkül. Előfordulhat, hogy az álláskeresésen kívül más segítségre is szükség van: sokan szorulnak adósságkezelési vagy jogi tanácsadásra, családgondozásra, egyéni, pár- vagy családterápiára. Természetesen ezeket a szolgáltatásokat a nem munkanélküliek is igénybe vehetik."
Akinek már van kapcsolata a XII. kerületi Családsegítő és Gyermekjóléti Központ valamelyik munkatársával, annak először egy kérdőívet kell kitöltenie, amely sok egyéb mellett az álláskereső elképzeléseire, igényeire kérdez rá. Ezután személyes beszélgetés következik a klub vezetőivel, akik felmérik a munkanélküli motivációit. A klubba a Jagelló út 24. alatt, a II. emeleten lehet jelentkezni hétfőn és csütörtökön 13–17, kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken 9–13 óráig.

mm.

Munkáltatók jelentkezését is várják

Az Álláskeresők Klubja várja azoknak a cégeknek a jelentkezését, amelyek szívesen választanának munkatársat a klub tagjai közül. Az együttműködés előnye, hogy a betöltendő állást nem kell feltétlenül meghirdetni, hiszen a klub vezetői adott esetben már ismerik a potenciális munkatársakat, akiket közvetlenül tudnak ajánlani. Mindemellett abban is szeretnének segítséget nyújtani a mikro-, kis- és középvállalkozásoknak, hogy könnyebben tudjanak tájékozódni a munkáltatói kedvezmények szövevényében. Előfordulhat ugyanis, hogy egy vállalkozás azért nem vesz fel új alkalmazottat, mert nincs tisztában az ilyenkor igényelhető kedvezményekkel. Az Álláskeresők Klubja ezért hamarosan egy olyan kiadványt készít, amely tételesen tartalmazza a munkanélkülieket alkalmazó cégek által igénybe vehető juttatásokat, adó- és járulékkedvezményeket. Az érdeklődő munkáltatók jelentkezését a 319-9301-es telefonszámon várja Nyulas Katalin.