Diakok_az_epulo_MOM_Kulturalis_Kozpontban

Diákok az épülő MOM Kulturális Központban

Különleges tanulmányi sétán vehettek részt hegyvidéki iskolások. A Tamási és az Arany egy-egy osztályának tanulói megtekintették a még építés alatt álló MOM Kulturális Központ megújult belső tereit, és megismerhették, hogyan működik majd az intézmény környezetbarát, szennyvízhőt hasznosító fűtési-hűtési rendszere.

Szinte mindenkinek van valamilyen emléke a régi művelődési központról, még a nagyobb gyerekeknek is, hiszen csak bő egy éve zárták be felújítás miatt az intézményt. Az elmúlt egy évben meglehetősen sok minden történt itt, így az épületet korábbról ismerő diákok, akik most, az építkezés utolsó fázisában lehetőséget kaptak arra, hogy megtekintsék az elkészült munkákat, bizony nagyot néztek: szinte rá se ismertek az emlékeikben élő „művházra”.
„Ez a »második otthonunk«, jó érzés visszajönni és látni az átadás előtt álló, felújított házat” – mondta Patkó Lajos, az Arany János iskola igazgatója, aki a 7/a osztály diákjaival és Miklóshalmi Nóra osztályfőnökkel közösen vett részt a MOM Kulturális Központ által szervezett tanulmányi sétán. Az igazgató elmesélte, hogy iskolájuk és a kulturális intézmény között évtizedekre visszanyúló kapcsolat alakult ki, korábban, ha tehették, itt tartották szalagavató báljaikat és más nagyobb rendezvényeiket, így lényegében minden diákjuknak van valamilyen emléke a központról. „Megtiszteltetésnek érezték a hozzánk járó gyerekek, hogy ők nézhették meg először az újjávarázsolt épületet” – tette hozzá Patkó Lajos.
Az Arany diákjai mellett a Tamási Áron iskola hetedikesei vettek részt a szervezett épületbejáráson. Kísérőjük, Helmlené Karacs Zsuzsanna igazgatóhelyettes szintén arról számolt be, hogy ezer szállal kötődnek a Csörsz utcai intézményhez, ahol számtalan versenyt és ünnepséget szerveztek. Sőt, mint említette, tanórákat is tartottak itt, amikor a Tamásiban építkezés folyt.
A meghívott diákokat a MOM Kulturális Központ igazgatója vezette körbe a nagyközönség elől még elzárt területen. Hambuch Gerda megmutatta a kor igényeinek megfelelően kialakított kistermeket, a felújított kupolatermet, valamint a színháztermet, ahol nagyszabású átalakítás történt: az eddigi lejtős nézőtér alá egy hidraulikus emelőrendszert építettek, hogy azt igény esetén a színpaddal egy szintbe hozhassák. Ezáltal egy összefüggő, nagyméretű, síkpadlós terem alakítható ki, amelyet akár iskolai bálok céljára is kiválóan lehet majd használni. További újítás, hogy a színházterem mellett, az udvaron szabadtéri színpadot emeltek.
A diákcsoportok egy előadást is meghallgattak a beruházást koordináló Hegyvidéki Nonprofit Kft. ügyvezetőjétől. Koszorú Lajos arról beszélt, hogy a MOM Kulturális Központ – az önkormányzat finanszírozásában és az Európai Unió támogatásával – modern, multifunkcionális intézménnyé alakul át, amelynek megújuló kertjében a biopiac is rendezettebbé válik. A projekt keretében a Gesztenyés kertet is megszépítik, amellyel közvetlen kapcsolata lesz a MOM-nak. Az épületet a parktól elválasztó Sirály utcát ugyanis lezárják és pihenőterületté alakítják át. A sétálóutca alatt mélygarázs és egy rendezvénytér kap helyet.
Az ügyvezető kitért arra is, hogy a fejlesztés során környezetbarát fűtési-hűtési rendszert alakítanak ki. Magyarországon az elsők között hasznosítják a szennyvíz hőjét az épület temperálására, ami előremutató, környezetkímélő megoldás, ráadásul számottevően csökkenti a fűtés és hűtés költségeit.

z. 

A program a MOM–GESZTENYÉSKERT KULTURÁLIS, SPORT ÉS SZABADIDŐ NEGYED FUNKCIÓBŐVÍTŐ FEJLESZTÉSE (KMOP-5.2.2/B-2f-2009-0008) című projekt keretében valósult meg. (A tanulmányi sétáról a Hegyvidék Televízió is részletesen beszámol.)