Gan_Menachem_Zsido_Ovoda1

Gán Menáchem Zsidó Óvoda - „Nem gyerekmegőrző vagyunk!”

A Gán Menáchem óvoda célja a lehető legmagasabb színvonalon megadni a lehetőséget minden zsidó gyerek számára, hogy megismerhesse a zsidó hagyományokat és örökséget, s barátságos, biztonságos környezetben fejlődhessen. Az intézmény alapnyelve a magyar, másodikként a hébert és az angolt használják. A vezető, Oberlander Batsheva arról mesélt, miért tartották fontosnak, hogy megnyissák az óvodát.

– Amikor huszonkét évvel ezelőtt Magyarországra érkeztem, óriási hiány volt színvonalas magánóvodákból, zsidó óvodából pedig különösen. Pedig szükség volt egy olyan pedagógia meghonosítására, ami révén erős identitásúak lehetnek a zsidó gyerekek. Ezért azóta is a fő célunk, hogy a zsidósággal kapcsolatos pozitív szemléletet ültessük el a gyerekekben, azt, hogy legyenek büszkék önmagukra, arra, hogy zsidók.

Ez egyfajta mentális önvédelem?

– Igen, ezt is meg kell tanulniuk. Mi elsősorban arra tanítjuk meg gyerekeinket, hogy büszkén vállalják önmagukat. Ezt főleg azzal tudjuk elérni, hogy például a szombat vagy az ünnepek révén megmutatjuk nekik, milyen jó zsidónak lenni. A pozitív dolgokat erősítjük bennük, s így minden, ami negatív, lepereg.

Az óvodában látható, hogy nem csak ettől mások.

– Tudja, igaz a mondás, hogy a gyerekek agya olyan, mint a szivacs: van, ami elszivárog belőle, de nagyon sokat magába szív. Ezért sok mindenre tanítjuk a gyerekeket, elsősorban játékokon, énekeken, mondókákon, szerepjátékokon keresztül. Vagyis nem pusztán gyerekmegőrzőként működünk. Most például, hogy a pészah közeleg, már a két és fél éves óvodásunk is tudja, mire kell készülnünk – annyira, hogy az ünnepekre jellemző ételeket közösen is készítjük el. Vagy például elmegyünk a sütödébe, és együtt megnézzük, hogyan készül, mitől is kóser a kenyerünk.

Egyébként is kóser étkezés van az óvodában?

– Hogyne! Itt főzünk helyben, a gyerekek ízlését és igényét követve, de szigorú kóser szabályok szerint. Tőlük függ az is, hogy melyik évben milyen pluszprogramot biztosítunk számukra, például balettet, drámafoglalkozásokat, sakkot, focit vagy más sportolási lehetőséget.

Fejlődésüket hogyan kísérik figyelemmel?

– A logopédia mellett mozgásfejlesztő foglalkozásaink is vannak, és rendszeresen elvégezzük az izraeli szintfelmérőt. Ezzel kiszűrhető minden, ami később fejlődési rendellenességhez vezethet, akár az írásképességben, akár más területen. Fejlesztő mozgással sok minden kiküszöbölhető.

Mekkora anyagi terhet jelent ez a szülőknek?

– Az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség óvodája vagyunk, nem nyereségért dolgozunk. A teljes térítési díj 80 ezer forint havonta, étkezéssel és minden költséggel együtt, de van, aki ösztöndíjszerűen, szinte térítés nélkül járhat hozzánk. A legfőbb célunk, hogy minden zsidó gyereknek lehetősége legyen a zsidó oktatásban részt venni.

*

Németh Júlia Marciért jött az óvodába.

– Nagyon vonzó volt számunkra az itteni bánásmód – mondja. – Háromévesen a kisfiam még nagyon félénk, visszahúzódó gyerek volt, megijedt mindentől és mindenkitől, sok türelem kellett hozzá. A legtöbb helyen azt mondták, nem baj, hadd sírjon, majd megszokja a többi gyereket. Itt azonban valóban odafigyelnek rá, s úgy foglalkoznak a gyerekkel, ahogy az neki jó. Ennek köszönhető, hogy a kisfiam, aki már hétéves és előkészítős, nyílt, barátkozós gyerek lett.

Gán Menáchem Zsidó Óvoda – 1124 Budapest, Tamási Áron utca 41.; telefon: 395-4470, email: óvoda@zsido.com; honlap: www.zsidoovoda.hu; óvodavezető: Oberlander Batsheva.Gan_Menachem_Zsido_Ovoda2