Happy_Kids_International_Ovoda1

Happy Kids International Óvoda - Külföldiként is itthon

A nemzetközi tantervet követve a Happy Kids International Óvodában a pedagógusok különös figyelmet fordítanak mind a nemzetközi, mind a magyar közösség kultúrájára, szokásaira. A használt társalgási nyelv az angol, de a magasan képzett, angol, illetve angolul anyanyelvi szinten beszélő pedagógusok játékos módszerei révén az angolul nem beszélő gyerekek is nagyon hamar elsajátítják az angol nyelv alapjait. A Happy Kids nevelési elveiről az óvoda vezetőjével, Jones Zsuzsával beszélgettünk.

Miért jó, ha a magyar anyanyelvű gyerekeket már az oviban megtanítják angolul?

– Bár valóban angol nyelvű az óvoda, hagyományos értelemben nem oktatjuk a nyelvet, viszont minden angolul hangzik el, ez a használati nyelv. Így a nem angol anyanyelvű gyerekek is óhatatlanul beleszoknak abba, hogy értsék és egy idő után használják is az angolt. Olyan ez, mintha nem is Magyarországon lennénk. S hogy ez miért jó? A haladó szellemű szülők látják a nyelvtudás fontosságát, és mivel óvodáskorban könnyebb nyelvet tanulni, gyermekeik fejlődése érdekében választanak bennünket. Arról nem is beszélve, hogy az így megalapozott évek után az iskolában könnyebb lesz majd már egy harmadik nyelv elsajátítása is. A nyelv többé nem lesz számukra idegen.

Mik a legfontosabb nevelési céljaik?

– Arról már beszéltünk, hogy alapvetően az angol nyelv használata jellemzi a profilunkat. De – vagy éppen ezért – fontos számunkra, hogy a gyerekek igazi multikulturális közegben szocializálódjanak, vagyis eleve a másság elfogadásában és tiszteletben tartásában nőjenek fel. Emellett környezettudatos, egészséges életre igyekszünk nevelni őket.

Az alap nevelési programjuk milyen egyéb lehetőségekkel egészül ki?

– Rengeteg sportprogramunk van, mint például az úszás, a síelés vagy akár a pónilovaglás, de van dzsúdó és balett is. Ezenkívül lehetőséget biztosítunk magánzeneórákra, és a magyar gyerekek számára anyanyelvápoló foglalkozásokat is tartunk.

Mibe kerül mindez a szülőknek? Ki az óvoda fenntartója?

– A Hetedhét Ország Közhasznú Alapítvány a fenntartónk. Változó a részvételi díj, mértéke függ attól, hogy a gyerek mennyi időt tölt az óvodában, és igénybe veszi-e az étkezést, így havonta 420 és 800 euró közötti a térítési díj.

Sok az óvodásaik között a magyar?

– Mi valóban nemzetközi óvoda vagyunk, többségében Magyarországon dolgozó – például üzletember vagy diplomata – szülők gyerekeivel foglalkozunk, de az óvodásaink harminc-harmincöt százaléka magyar, illetve kétnyelvű. Jelenleg nyolcvanhárom kisgyereket bíztak a gondjainkra, a magyarok mellett huszonhét nációból, így van például japán, kínai, koreai, skandináv, német, orosz, brazil ovisunk, de sorolhatnám még a világ számtalan országát.

*

Dr. Pozsgai Petra Dénes és Vince nevű kisfiával érkezett reggel az oviba. Megkérdeztük, miért a Happy Kids Óvodát választotta.

– A barátságos légkör, a kis létszámú csoportok és természetesen az angol anyanyelvi környezet domináltak, amikor a Happy Kids Óvodát választottuk a férjemmel – válaszolta. – Tudjuk, hogy gyermekeink egész nap biztonságos, megbízható kezekben vannak, és mozgásigényüket is kielégítik. Imádunk ebbe az óvodába járni! Férjemmel együtt mindketten magyarok vagyunk, azért írattuk a fiúkat mégis ide, hogy a lehető leghamarabb megismerkedjenek az angol nyelvvel, más nemzetek gyermekeivel, kultúrájával.

Happy Kids International Óvoda – 1125 Budapest, Fodor utca 36.; telefon: 356-2440; email: happykids@axelero.hu; honlap: www.happykids.hu; óvodavezető: Jones Zsuzsa.Happy_Kids_International_Ovoda2