Illemtudó virányosi diákok

Hogyan kell elhelyezni az evőeszközöket? Milyen ajándékot adjunk távoli ismerősünknek? Illik-e a vendéggel levetetni a cipőjét? Ilyen és ezekhez hasonló kérdésekre kellett válaszolniuk a Városmajori Gimnáziumban első alkalommal megrendezett kerületi illemtanverseny résztvevőinek. A 7. és 8. osztályos hegyvidéki diákok bebizonyították, hogy minden ellenkező híreszteléssel ellentétben a mai fiatalok is otthonosan mozognak az etikett világában. A Hunniareg Budai Módszertani Központ szervezésében megtartott kerületi vetélkedő résztvevői a legnehezebb, sokszor még a jelen lévő felnőtteket is elgondolkodtató feladatokat is sikerrel oldották meg.
A három-négy főből álló iskolai csapatoknak az etikettismeretekre rákérdező tesztsorok kitöltése mellett egyebek között villámkérdésekre kellett válaszolniuk, de volt képfelismerés és szituációs játék is. Utóbbi aratta a legnagyobb sikert, a való életből vett helyzetgyakorlatokon a versenyzők jelmezeket és más kellékeket is használhattak.
A verseny lebonyolításában a tavalyi országos döntőt megnyerő városmajori diákok segédkeztek. Mint felkészítő tanáruk, Kertai Hedvig lapunknak elmondta, az iskola tizenegyedikesekből álló csapatai az elmúlt években rendszeresen elindultak az országos illemtanversenyeken, három alkalommal pedig a győri döntőbe is bejutottak.
E sikereket hamarosan más hegyvidéki iskolák is megismételhetik, amire a legtöbb esélye a Virányos Általános Iskolának van, amelynek csapatai az első és a harmadik helyet is megszerezték a mostani versenyen. Az ezüstérmet az Arany János iskola növendékei érdemelték ki.

k.