Ir_es_csango_dallamok_jazzel_elegyitve

Ír és csángó dallamok, jazzel elegyítve

Szent Patrik napjának hangulatát hozta a Hegyvidékre az Eclectica együttes. A jazzes, rockos világzenét játszó zenekar, valamint a vendégzenészként fellépő Paddy McMullan énekes-gitáros és az After Cryingból is ismert Torma Ferenc élvezetes koncerttel örvendeztette meg az ír muzsika kedvelőit.

Szent Patrik, Írország védőszentjének napja, március 17-e az írek és az ír kultúra szerelmesei számára az egész világon a vidám ünneplésről szól – látványos felvonulásokat, parádékat tartanak, és persze szívesen koccintanak ilyenkor kedvelt nemzeti italaikkal. Ünnepükhöz hozzátartozik a zenélés is, kocsmáikban együtt éneklik az emberek a legkedveltebb ír dalokat.
A Szent Patrik-nap zamatát Budapesten, az ír jellegű pesti kocsmák zenés estjein is meg lehetett ízlelni. Aki ezekről lemaradt, március végén a Jókai Klubban kóstolhatott bele az ünnepbe, az Eclectica együttes ugyanis „utófesztivált” tartott. Bár a művelődési intézmény jellegéből adódóan Jameson whiskyt vagy Guinness sört nem lehetett kortyolgatni, a jó hangulatot kellően megalapozta a zenekar lehengerlő produkciója.
A 2000 óta működő, a Jókai Klubban és a Fonóban rendszeresen fellépő Eclectica repertoárja – mint a neve is utal rá – igen változatos. Számaikban jelentősrészt kelta és breton eredetű népdalokat dolgoznak fel, de megjelennek bennük török és csángó táncdallamok is. A tradicionális népdalokat modern hangzásvilággal, időnként jazzel, rockkal elegyítik, így hozva létre egy teljesen egyedi, világzenei produkciót.
Az együttes alapítója, vezetője, lelke a kerületünkben élő Szathmáry Melinda, aki énekel, elektromos és akusztikus gitárokon játszik és a zenéket szerzi. Zenei ötleteinek megvalósításában és a közös alkotómunkában kiváló partnerei az együttes tagjai: Berki József (basszusgitár), Dévényi Zoltán (gitár), Mády Gábor (dobok, ütős hangszerek), Mező Győző (hegedű, citera), Szabó Dániel (furulyák, kaval, klarinét, mandola), illetve testvére, Szathmáry Alinka (vokál).
A Szent Patrik-napi utófesztiválon az Eclectica mellett fellépett az ír zenei élet jeles képviselője, Paddy McMullan (ének, gitár) is. A The Irish Rovers of Budapest elnevezésű formáció vezetőjét zenésztársa, a buzukin játszó Torma Ferenc és az Eclectica néhány tagja kísérte a koncert második felében.

z.

Jubileumi Eclectica-koncert

Tavaly ünnepelte az Eclectica együttes alapítása 10. évfordulóját, de csak most jutott el odáig, hogy megszervezze jubileumi koncertjét. Május 7-én a Budai Fonó Zeneházban (XI., Sztregova utca 3.) jelentős számú vendégművésszel és egykori zenésztársakkal kiegészülve adnak két félidős koncertet, amely átfogóan mutatja be az együttes különféle zenei korszakait, állomásait.