Irodalomszerető gyerekek

A kerületi általános iskolák felső tagozatosainak szervezett vers- és prózamondó versenyt a Hunniareg Budai Módszertani Központ. Szentpéteri Eszter színművész látta el jó tanácsokkal a tanulókat, és néhány gyakori, de javítható hibára is felhívta a figyelmet.

Újabb állomásához érkezett a kerületi tanulmányi versenyek sorozata, ezúttal az irodalomszerető, szépen beszélő és szavaló gyerekek kaptak lehetőséget arra, hogy közönség előtt mutassák be tudásukat. A Városmajori Gimnázium és Kós Károly Általános Iskolában megtartott vers- és prózamondó versenyen az iskolai válogatókon legjobbnak bizonyuló felsős évfolyamos diákok vehettek részt. Az 5–6. és a 7–8. osztályosokat külön értékelték, a nagyobbak prózában és versben is kipróbálhatták magukat. A legjobbak a budapesti döntőben képviselik a Hegyvidéket.
A zsűri nevében Szentpéteri Eszter színművész, a Hír Tv bemondója értékelte a produkciókat. Mint elmondta, számára az jelentette a legnagyobb örömet, hogy a XII. kerületi gyerekeket a televízió és a számítógép térhódítása ellenére még mindig érdekli az irodalom. Ez a legfontosabb, hiszen lehet rosszul mondani a szöveget, szeretet, érdeklődés nélkül azonban odáig sem jutnak el, hogy felcsapják a verses- vagy prózakötetet. Szentpéteri Eszter kiemelte a szövegválasztást, ami szerinte feltűnően jól sikerült, még akkor is, ha néhányan nem a temperamentumuknak leginkább megfelelő művel készültek. Szép költemények értő tolmácsolásban hangzottak el, így valóban nem volt egyszerű dolga a zsűrinek, különösen a kisebbek között alakult ki szoros verseny.
A televíziós bemondó néhány gyakori hibára is felhívta a figyelmet: ilyen a szóvégi „té” hangzó elhagyása és a halk hangzók gyenge intonációja. Fontos, hogy színpadi beszéd közben a rekeszlégzésre kell támaszkodni, ezzel elkerülhető a lihegésbe átcsapó légszomj, illetve a szabályozatlan levegővétel. Ezek egytől egyik javítható hiányosságok, gyakorlással pedig nyom nélkül eltüntethetők – emelte ki Szentpéteri Eszter, aki több mint húsz éve jár beszédtanárhoz. A színésznő végezetül megdicsérte a prózamondókat, véleménye szerint a gyerekek rendkívül meggyőzően adták elő a kiválasztott műveket. A szakmai értékelést követően kiderült, hogy a közönségdíjakat szinte kivétel nélkül a zsűri által is dobogóra jelölt versenyzők kapták.

Irodalomszereto_gyerekek
Ketten a budapesti döntőbe jutottak közül: Korcsmáros Cintia és Bethlenfalvy Márton

knp.