Kéthetes pollen-előrejelzés

Új szolgáltatást indított az Országos Környezetegészségügyi Intézet. Az OKI és az ÁNTSZ honlapján elérhető, folyamatosan frissülő pollenjelentés az elmúlt évek adatain, illetve az aktuális időjárás-előrejelzésen alapul. A számítógépes rendszer húsz állomás – köztük van a Svábhegyen található berendezés – méréseit felhasználva két hétre előre jelzi a növények kivirágzását, ennek köszönhetően az allergiás betegségekben szenvedők már a levegő pollenkoncentrációjának megemelkedése előtt elkezdhetik szedni a szükséges gyógyszereket. Ezzel jelentősen csökkenthető a későbbi gyógyszerbevitel, miközben a tünetek enyhébb formában jelentkeznek.
Az OKI ugyanakkor azt javasolja, a virágzás idejének pontos ismeretében az allergiások úgy szervezzék meg napjaikat, hogy minél kevesebb időt töltsenek a természetben. A legveszélyesebb a kora délelőtt és a délután, ugyanis ilyenkor a legmagasabb a pollentermelés. A tapasztalatok szerint Budapesten ebben az időszakban a Margitszigetet, a Tabánt, a Városligetet és a Vérmezőt érdemes elkerülni.
Nem szabad figyelmen kívül hagyni a keresztreakciót sem, előfordulhat, hogy ugyanaz az allergén anyag többféle növényben is megtalálható. Például a parlagfűpollennel azonos reakciót váltanak ki a dinnyefélék, a banán, az uborka, a kamilla és a cukkini.

em.

Megfázás vagy allergia?

A tavaszi nátha és az allergia hasonló tüneteket idézhet elő, de vannak jelek, amelyek alapján ezeket meg lehet különböztetni – hívta fel a figyelmet az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológiai Kollégium. A szakemberek jelezték: a nátha általában orrdugulással, torokirritációval és alacsony lázzal kezdődik, amit tüsszögés, orrfolyás és besűrűsödő – gyakran sárga, illetve zöld színűre változó – orrváladék követ. A leggyakoribb allergiás tünetek közé tartozik a tüsszögés, a szem és az orr viszketése, de az orrváladék többnyire színtelen. Míg a nátha általában egy-két hétig tart, a tavaszi allergiák akár hat hétig, vagy még tovább is elhúzódhatnak. A fájdalom és a láz leginkább náthára utal, a szemviszketés viszont inkább az allergia jele. Torokfájás és köhögés allergia esetén is előfordulhat, de leginkább a náthára jellemző. A köhögés gyakran előfordul megfázás esetén, ugyanakkor az allergiával összefüggő asztma tünete is lehet, különösen gyerekek esetében.