Kozos_munkaval_meg_szebb_lehet_a_kert

Közös munkával még szebb lehet a kert

Pokorni Zoltán polgármester kezdeményezésére három évvel ezelőtt indította útjára a Hegyvidéki Önkormányzat a „Tiszta udvar, rendes ház” versenyt. A lakóközösségek idén is megmutathatják, hogyan képesek saját erőből, összefogással még szebbé varázsolni környezetüket.

– A hangsúly a közösségi munkán van – erősítette meg a pályázati kiírásban foglaltakat Gáspár Fruzsina, az önkormányzat munkatársa. A „Tiszta udvar, rendes ház” program szervezője érdeklődésünkre elmondta, nem arról szól a verseny, kié a legtökéletesebb kert, ki gondoz különlegesebbnél különlegesebb növényeket, hanem hogy melyik lakóközösség tud a leghatékonyabban együttműködni az ápoltabb, rendezettebb, zöldebb környezet kialakítása érdekében. Az sem számít, kinek mekkora zöldterülete van – egy kis, gondozott előkert, vagy egy virágokkal megszépített belső, betonozott udvar ugyanolyan esélyekkel mérettetik meg, mint egy hatalmas parkkal körülölelt társasház.
Érdemes idén is elindulniuk a házaknak a versenyen, hiszen a legkooperatívabb közösségek hasznos ajándékokra számíthatnak. Nem határozták meg előre, mi lesz a díj, a zsűri az elmúlt évek gyakorlatát követve olyasmiket ajánl fel, amiket az érintettek szívesen használnának. Korábban például egy aktív közösségi életet élő ház grillezőt kapott ajándékba; másoknak pihenőpadot vásároltak, amelyet egy hatalmas fa kellemes árnyékot adó lombja alá helyeztek el. Az egyik madárbarát kertnek etetőt adtak, míg egy olyan helyen, ahol a talajerózió okozott gondot, földfogó növények beszerzésével nyújtottak segítséget. Ajándék idén is csak az élen végző „versenyzőknek” jár, ám minden résztvevő, amennyiben teljesíti a pályázati kiírásban foglalt feltételeket, emléklapot kap, illetve egy „Tiszta udvar, rendes ház” feliratú táblát vehet át, amit kihelyezhet a kerítésére.
– Szeretnénk, ha most még többen csatlakoznának programunkhoz, ezért tíz nappal kitoltuk a jelentkezés határidejét, tehát április 18-ig jelezhetik részvételi szándékukat a társasházak – hívta fel az érdeklődők figyelmét Gáspár Fruzsina. Mint mondta, a kerteket áprilisban és májusban előzetesen megbeszélt időpont szerint keresi fel a zsűri. Eredményt június 5-én, a Hegyvidéki Napokon hirdetnek, és ekkor adják át a díjakat is.

z.

HegyvidekiNapok_logoHagyományt teremtve idén is pályázatot hirdet a XII. kerületi Hegyvidéki Önkormányzat a Hegyvidéki Napok rendezvénysorozat keretében társasházak számára. A legszebb kert tulajdonosai idén is nyereményben részesülnek. Idén is elsősorban olyan társasházak jelentkezését várjuk, ahol a lakóközösség együtt dolgozik, hogy környezetét minél szebbé tegye, így a szép kert mellett a közösségi munka is igen fontos szempont lesz az értékelésben.
A társasházak 2011. április 18-ig jelentkezhetnek e-mailben (gaspar.fruzsina@hegyvidek.eu) vagy postai úton (Budapest XII. kerület Hegyvidéki Önkormányzat, 1124 Budapest, Böszörményi út 23-25. Gáspár Fruzsina részére címezve.) Jelige: Tiszta udvar, rendes ház. A pályázaton tüntessék fel a ház címét, a ház kapcsolattartójának nevét, elérhetőségét.
A kerteket áprilisban és májusban előzetesen megbeszélt időpont szerint keresi fel a bírálóbizottság. A legaktívabb társasházi közösségek 2011. június 5-én vehetik át nyereményüket a Hegyvidéki Napok keretében.
A pályázattal a szervezők a kerületben élőket szeretnék ösztönözni, hogy minél jobb közösségben és minél szebb környezetben éljenek.