Let_es_nemlet_osszefonodasa

Lét és nemlét összefonódása

Lenyűgöző hangulatú kiállítás látható a Hegyvidék Galériában. Győrffy Sándor festő- és grafikusművész Villanások című tárlata a kifinomult színek világával fogadja látogatóit. A tárlatot megnyitó Lóska László művészettörténész szerint Győrffy alkotásait már nem a korábbi ironikus és kritikus hangvétel jellemzi, hanem a látványra, érzésekre, ritmusra alapuló hangulat.

A kapolcsi születésű, ötvenéves művész, Győrffy Sándor a hetvenes évek elején költözött Budapestre, művészcsoportokban és idős mesterek mellett tanult festészetet és grafikát. Tizenegy európai országban gyarapította tudását, ösztöndíjasként hosszabb időt töltött Nyugat-Berlinben és az Egyesült Államokban. Társalapítója volt az 1979–84 között működő ART-EL művészeti csoportnak, a Muravidék főszerkesztője. Több rangos kulturális rendezvény szervezőjeként találkozhattunk nevével, így 1991-ben Budapesten a Rézonances című francia–magyar művészeti fesztivál, 1992 és ’99 között szülőfalujában, Kapolcson a Művészetek Völgye, 1992 óta pedig évente – ugyancsak Budapesten – az AGORA nemzetközi képzőművészeti és zenei workshop alkalmával.
Eddig – 1975 óta – közel negyven önálló kiállítása volt, és mintegy százötven csoportos bemutatón vett részt – olvasható életrajzában. A természeti formák és az élővilág motívumai néha elvontabban, máskor felismerhetőbben jelennek meg műveiben.
Bár a "szép" nem esztétikai kategória, Győrffy Sándor képein mégis lenyűgöző, milyen válogatottan harmonikus színeket használ vizuális kommunikációjában. Az év hónapjait felidéző, tizenkét festményből álló sorozata a Hegyvidék Galériában nemrég megnyílt kiállítás egyik leghangsúlyosabb része.
Hasonló hangsúllyal szerepel az alkotások között Szeifert Judit művészettörténész gondolata, mely – saját keretet kapva – ugyancsak önálló műalkotás rangra emelkedett: „…Győrffy Sándor lapjai villanások. A gondolat és a képzelet szülöttei. Organikus faktúra és mértani struktúra jelzi, hogy káosz és rend, fény és sötétség, lét és nemlét összefonódásából keletkeztek. Apró méretükkel intim közelségbe hívnak, ugyanakkor kozmikus távlatokba vezetik tekintetünk. Átírják a műfaji határokat. Grafikai eszközökkel készült festői felületek. Győrffy Sándor lapjai vallomások. Az emberélet múlandóságáról és az időtálló művészeti értékekről vallanak. Villanások. Vallomások. A gondolat metaforái.”
A kiállítás április 19-ig látható, a záróakkordnak tervezett Finisszázs alkalmával azonban nem az alkotót faggathatják, hanem a szintén Győrffy Sándor nevéhez fűződő Muravidék című kulturális folyóirat aktuális számával ismerkedhetnek meg az érdeklődők.

AI