Meghosszabbítanák az 59-est

A II. kerületi Akadémia parki beruházással kapcsolatban felmerült, hogy a környéken épülő létesítmények látogatói villamosközlekedést is igénybe vehessenek. Ehhez a 61-es vonalán, a Kelemen László utcánál építenének ki új, úgynevezett vonalközi végállomást, amely a Szent János Kórháztól odáig meghosszabbított 59-es villamost szolgálná ki. A kórháznál lévő hurokforduló azért megmaradhatna, egyrészt műszaki tárolóként, másrészt a kevésbé forgalmas napszakokban esetleg továbbra is csak odáig közlekedne az 59-es.
Forgalmi szakemberek elmondták, hogy a Kelemen László utca kereszteződésén túl, tehát a Hűvösvölgy felé, az Ördög árok partján épülhetne meg a kiálló-vágány. A vonalhosszabbítás mellett szól, hogy még ki sem épült az Akadémia park, a Kelemen László utcáig tartó szakaszon máris észrevehetően több az utas, mint a további részen, tehát indokolt, hogy odáig a jelenleginél sűrűbb villamosközlekedés legyen.
Lapunk érdeklődésére a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) írásban arról adott tájékoztatást, hogy az Akadémia park projekt kapcsán eddig beérkezett tervek jelenleg véleményezés alatt állnak. A BKK szakmai egyeztetéseket kezdeményez arról, indokolt-e az új végállomás kialakítása, és ha igen, milyen műszaki lehetőségekkel.

Kertész István