Nok_a_politikaban

Nők a politikában

A Zonta Club márciusi klubülésére meghívott vendég két olyan politikusasszony volt, aki a családi és a szakmai életben is kiválóan teljesít. Tavaly ősztől mindketten intenzívebben részt vesznek a politikai életben, és ezzel előrelendítik úgy a nők, a családok, mint az oktatás és a kultúra ügyét.

A Zonta egy nemzetközi önkéntes, jószolgálati, női egyesület, a Zonta Budapest pedig a Magyarországon működő három tagszervezet egyike. Tagjai a környezetükben fellelhető tehetséges, ambiciózus fiatalok előmenetelét igyekeznek támogatni, valamint a szociálisan rászoruló, határainkon átívelő magyar közösségeket segíteni.
A Zonta 2011-es klubülésein a női szerepek sokszínűségét tárgyalja és járja körbe. A vendégek olyan munkájukban sikeres nők, emellett családanyák, akik hitelesen tudják közvetíteni a nemükből fakadó szépségeket és nehézségeket. A Walzer Hotelban rendezett márciusi klubestre Fonti Krisztinát, a Hegyvidék egyik alpolgármesterét, valamint Sikota Krisztina XII. kerületi önkormányzati képviselőt, a helyi oktatási és kulturális bizottság elnökét hívták meg. A fő téma az volt, miként tudják összeegyeztetni a köz ügyeiért végzett munkájukat a magánéletükkel, családi kötelezettségeikkel, továbbá milyen indíttatásból vállalták ezt e nehéz, ám kétségtelenül mozgalmas és izgalmas életformát.
Gaálné Kalydy Dóra, a Zonta Club alelnöke arról faggatta a két politikusasszonyt, miért választották szakmájukat, és mit szól mindehhez a családjuk, hiszen sokszor a hétvégéket is távol töltik gyermekeiktől. Minthogy a két vendég ízig-vérig politikus, óhatatlan volt, hogy a beszélgetés során ne essék szó szakpolitikai elképzeléseikről. Így hallhattunk jövőbeni terveikről, a többi között pályázati lehetőségekről, amelyek az oktatást, a közművelődést, az ifjúságvédelmet és a bűnmegelőzést érintik, valamint a hegyvidéki oktatási intézmények fejlesztéseiről.
Ahogy azt Fonti Krisztina elmondta, Sikota Krisztina és az ő politikai pályája párhuzamosan ívelt felfelé, 2002 áprilisa óta dolgoznak e területen. Fonti Krisztina 2004-ben lett kerületi kampányfőnök, míg Sikota Krisztina a 2006-os kampányban vett részt tevékenyen. A későbbiekben a munkakapcsolatból barátság lett, s mindketten úgy gondolják, hatékonyan tudnak közösen dolgozni.
Arra a kérdésre, hogy a család miként viszonyul politikusi feladataikhoz és a jóval kevesebb együtt töltött időhöz, így válaszoltak: „Hozzászoktak már, sajnos jó ideje így van ez. Azért ha együtt vagyunk, igyekszünk minél tartalmasabb programokat kitalálni, mert első a család!” Fonti Krisztinának és Sikota Krisztinának is két gyermeke van. Mivel mindkét politikus pedagógus diplomával is rendelkezik, meg tudják beszélni egymással a gyermeknevelés tapasztalatait és a távolmaradás miatti folyamatos lelkiismeret-furdalást.

Imre Júlia