Pingvin_Nemzetkozi_Ovoda1

Pingvin Nemzetközi Óvoda - Derűs és motiváló légkör

A hagyományos nevelést folytató Pingvin Nemzetközi Óvodában fontos szerep jut a művészeteknek. A gyerekek közvetlen élményt szerezhetnek a zene és a hangszerek világában. A balett, szobaszínházuk meséi pedig tovább színesítik az óvodások mindennapjait. Életükről és az óvodáról Pege Lászlóné óvodavezetővel és munkatársával, Györgyi Istvánnéval beszélgettünk.

Az első hazai magánóvodaként jöttek létre harminc évvel ezelőtt. Hogy lehetett akkoriban elindulni, és ma mire a legbüszkébbek?

– Kezdetben még azt is nehéz volt kideríteni, egyáltalán kihez forduljunk engedélyért, de nem adtuk fel, magánóvodaként elkezdtük a munkát. Ma már alapítványi fenntartásban működünk, az Ulrich Óvodai Alapítvány fenntartásával, közép-árkategóriában kínálva szolgáltatásunkat a szülőknek. A legbüszkébbek arra az emberi és szakmai hitelességre, elkötelezettségre vagyunk, amivel általában jellemezni szoktak bennünket, valamint óvónőink tehetségére, odaadására és kreativitására. Óvodánkban a gyermekek biztonsága a legfontosabb. Ettől lesznek derűsek, nyitottak és fogékonyak, hiszen a szeretetkapcsolat az alapja mindenfajta fejlesztésnek.

Nemzetközi óvoda az önöké, ez mit jelent a nyelvhasználatban?

– A komplex magyar nyelvű foglalkozások mellett óvónőink, saját angol nyelvű oktatási módszerünket követve, verbális és játékos gyakorláson keresztül, motiváltan vezetik be a gyerekeket az angol nyelv használatába. Vannak külföldi – amerikai, német, ír, orosz, japán – óvodásaink is, őket azért hozzák el szüleik, hogy itt megtanulva a magyar nyelvet könnyebben illeszkedjenek be környezetükbe, és az angol nyelvet is megismerjék.

Hány gyerek fejlődését segíti az óvoda?

– Három alacsony létszámú, vegyes életkorú csoportunk van, mert úgy tapasztaltuk e három évtized során, hogy hatékonyabb, ha a kisebbek együtt vannak a nagyobbakkal, nemcsak azért, mert tőlük is tanulhatnak, hanem a kicsik nagyobb biztonságban érzik magukat idősebb testvérük közelében. Néha persze épp a szülők kérik, hogy a testvérek ne közös csoportba járjanak, de így sincsenek elszigetelve egymástól, szabad az átjárás a csoportok között – kivéve olyan foglalkozások idején, amikor ez zavaró lehetne.

Ez a szabadság a kiegészítő programokra is igaz?

– Minden önkéntes: ha focizni van kedvük, a labdát rúgják, ha dzsúdózni vagy balettozni, akkor azt választják. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt évtizedek során több igazi tehetség indult el tőlünk, akik felnőttkorukra a zene, a képzőművészet, az angol nyelv vagy akár az üzleti élet terén értek el szép sikereket. A speciális, egyéni foglalkozásaink ugyanis jó lehetőséget adnak a gyerekek alapos megismerésére és fejlesztésére. Éppen most nyertünk egy tehetséggondozással kapcsolatos pályázaton.

*

Könye Andrea három éve hordja Olivért a Pingvin Nemzetközi Óvodába.

– Amikor óvodát kerestem a kisfiamnak, többfelé érdeklődtem, különféle hangulatú és nevelési koncepciójú intézményeket láttam – meséli. – Itt azonnal megfogott, hogy már a telefonban mennyire készségesen tájékoztattak mindenről, s milyen nyitottak voltak az óvónők. Azt tanácsolták, ha nem is maradunk itt, jöjjünk el, nézzük meg, milyen az ovi: Olivér már aznap itt is maradt, és soha nem bántuk meg a választást. Az pedig, hogy még közel is lakunk, és jó a levegő, tiszta, világos, mindig szépen dekorált az óvoda, csak tovább erősíti, hogy jól döntöttünk.

Pingvin Nemzetközi Óvoda – 1126 Budapest, Eötvös út 38/b, telefon: 214-4257, email: pingvinovi@tvnetwork.hu, honlap: www.pingvinovoda.hu, óvodavezető: Pege Lászlóné.
Pingvin_Nemzetkozi_Ovoda2