Uj_kozossegi_ter_fiatalaoknak

Új közösségi tér fiataloknak

Azok a fiatalok, akik tanítás után az utcán, bevásárlóközpontokban keresnek szórakozási lehetőséget, könnyen a bűnelkövetők célpontjává, szenvedélybetegségek rabjává válhatnak. Az ő védelmükben hozott létre az önkormányzat egy ifjúsági centrumot, ahol az érintettek hasznosan tölthetik el szabadidejüket, és befogadó, egymást segítő közösségre találhatnak.

A fiatalok számára a XII. kerületben nincs túl sok könnyen elérhető szabadidős és kulturális program, közösségi tér, a közintézményekben csak korlátozott módon van lehetőség önszerveződésre, kisközösségek kialakulására. Sokan ezért az utcán, parkokban, vagy bevásárlóközpontokban, játéktermekben töltik szabadidejük jelentős részét, ami több veszélyt hordoz.
Közismert, hogy a csellengő gyerekek nagyobb eséllyel válnak alkohol-, dohányzás- és drogfüggővé, illetve gyakrabban keverednek bele „balhés” ügyekbe, válnak bűncselekmények elkövetőivé, vagy éppen sértettjeivé. Fontos tehát, hogy a fiatalok más vonzó, de hasznos alternatívákkal is találkozhassanak – a Hegyvidéki Önkormányzat fenntartásában működő Családsegítő és Gyermekjóléti Központ ezért nemrégiben úgy döntött, ifjúsági közösségi teret alakít ki.
„A most nyíló közösségi tér magját azok alkothatják, akik a gyermekjóléti központ heti egyszeri foglalkozást nyújtó gyermekcsoportjába, illetve kamaszklubjába járnak, de ezenkívül is igénylik a közös programokat” – tudtuk meg a Hajnóczy József utca 2. alatt nyíló hely vezetőjétől. Krolopp Györgyi kiemelte, mindenkit várnak a 13–18 éves korosztályból, aki iskola után szívesen csocsózna, pingpongozna, társasjátékozna, vagy internetezéssel, könyvek, újságok olvasásával, esetleg kézműves alkotómunkával foglalná el magát. Hamarosan filmklubot indítanak, és más programokat is terveznek, ezek kitalálásába az érintetteket is szeretnék bevonni. Heti rendszerességgel úgynevezett „tér-fórumot” tartanak majd, ahol a működésükkel kapcsolatos valamennyi témát közösen megvitathatják.
A klubvezető elmondta, fontosnak tartják, hogy a fiatalok a magukénak érezzék a helyet, ezért a még hátralévő felújítási munkákat, a festést, dekorációt, bútorok összeszerelését velük együtt végzik el. Bár az utcáról közvetlenül megközelíthető helyiség viszonylag nagy, körülbelül 180 négyzetméteres, a családiasság megőrzése érdekében az idejárók létszámát 40 főben limitálták.
Mivel a közösségi tér egy társasház földszintjén nyílik, komolyan veszik a lakók nyugalmának megóvását: házirendjük tiltja a dohányzást és az alkoholfogyasztást, emellett a hangoskodást sem tolerálja. A nyitva tartás kialakítása során is figyelembe veszik a lakók igényeit, tanítási időszakban hétköznaponként 14 órakor nyitnak, és kora este, 20 órakor zárnak.

z. 

A Hajnóczy József utca 2. alatt nyíló ifjúsági közösségi tér programjairól, ideiglenes nyitva tartásáról a facebook.com „Ifjúsági Tér Neked” oldalán találhatók naprakész információk. Kapcsolatfelvételi lehetőség emailben: hajnoczyu@gmail.com. Telefon: 06/30-453-7720.