Botanikai_kiallitas

Botanikai fotókiállítás

Feltérképezték a kerület növényállományát a Budai Középiskola diákjai. A két tanéven keresztül tartó projekt eredményeit egy ismeretterjesztő kiadvány, illetve az Ugocsa utcai könyvárban nemrég megnyílt fotókiállítás foglalja össze.
A Hegyvidék botanikai öröksége című ismeretterjesztő füzet és az anyagából megrendezett tárlat a kerület budapesti viszonylatban páratlanul gazdag természeti értékeire kívánja felhívni a figyelmet – mondta el lapunknak a megnyitón Kecskés Ferenc biológia–kémia szakos mentortanár. Az iskolai program vezetője szerint a védett vagy védelemre méltó növényzet megőrzésének egyik leghatékonyabb módja, ha minél többen megismerik ezt a varázslatos, mégis egyre pusztuló világot. Reményei szerint ebben segít az „Útravaló – Út a tudományhoz” pályázat keretében megvalósuló „Budapest XII. kerület botanikai öröksége 1–2.” projekt.
A Budai Középiskola tanulói – többségük a Seregélyes diákkör tagja – két tanéven át a teljesség igényével próbálták meg felkutatni és összegezni a Hegyvidéken fellelhető növényfajokat. Egyebek közt arra kerestek válaszokat, hogy milyen természetes eredetű élőhelyek találhatók a kerületben, mekkora ezek kiterjedése, milyen az állapotuk, illetve milyen védett növényfajok mekkora mennyiségben fordulnak elő.
A védett és értékes példányok mellett a kertekben, fasorokban ültetett növényeket is megvizsgálták a diákok, valamint felmérték a helyi erdőterületeket: a bükkösöket, a gyertyános-kocsánytalan és cseres-kocsánytalan tölgyeseket, a molyhos-tölgyes bokorerdőket, a mész- és melegkedvelő tölgyeseket, a sziklás erdőket, illetve a száraz és félszáraz gyepeket. Örömmel állapították meg, hogy számos védett, ugyanakkor a Hegyvidéken már kihaltnak hitt faj újra megjelent itt.
Ilyenek a Sas-hegyen ismételten felfedezett pókbangótelepek, a kaszálás megtiltása után a Normafa lejtőire visszatelepült Szent László tárnics, vagy a Martinovics-hegyen virágzó orchideák. Összesen több mint nyolcvan védett növényt határoztak meg, a lelőhelyeket GPS koordináták segítségével a lehető legpontosabban behatárolták.

em. 

A fotókiállítás május 12-ig látható az Ugocsa utcai könyvtárban (XII., Ugocsa utca 10.).