Elkeszult_az_okokert

Elkészült az ökokert

Két éve adták át a kerület egyik legmodernebb, zöldenergiákat hasznosító iskolai tornacsarnokát a Tamási Áron iskolában. Az európai uniós pályázati támogatással megvalósuló fejlesztés részeként elkészült ökokertet áprilisban ültették be növényekkel.

A Tamási Áron Általános Iskola és Német Két Tannyelvű Nemzetiségi Gimnázium nevelési programjának hangsúlyos eleme a környezettudatos magatartásformák megismertetése a gyerekekkel. Ennek a szellemiségnek az elismerése az évekkel ezelőtt elnyert „öko” minősítés. A tavaly befejeződött tornacsarnok fejlesztése során is érvényesült az iskolában természetesnek számító „zöld gondolkodásmód”.
A Hegyvidéki Önkormányzat beruházásában, uniós források felhasználásával felépített modern tornacsarnok tetején melegvíz-ellátást segítő napkollektor, valamint szélkerék dolgozik. A vezetékes vízfogyasztás csökkentése érdekében a kert öntözését a csarnok építésekor kialakított ciszternában összegyűjtött esővízzel oldják meg.
Szintén a környezettudatosság erősítését szolgálja a beruházáshoz kapcsolódó ökokert. A tornacsarnok feletti, korábban használaton kívüli területen létrehozott pihenő- és oktatóterület a tervek szerint egyfajta mini arborétumként szolgálja majd a tanítást. A tanösvényekkel tarkított ökokert nem csupán a növények megfigyelésére alkalmas, hanem – ha csak kicsiben is – segítségével valódi gazdálkodást folytathatnak a gyerekek.
Hajnal Gabriella igazgató lapunknak elmondta, hogy a rendelkezésre álló több mint ezer négyzetmétert részekre osztották. Külön helyre kerülnek a fűszer- és gyógynövények, az egynyári virágok és a veteményes. Utóbbinak nemcsak a biológia-, hanem a háztartástanórán is hasznát veszik, a termést ugyanis a tanórákon dolgozzák fel. A tanösvények mellé fákat és cserjéket ültetnek, minden növényt, illetve élőhelyet ismertetőtáblákkal látnak el. Csatlakoznak a madárbarát kert programhoz is, ennek keretében a növények között madáretetőket, fészkeket alakítanak ki. Terveik között szerepel egy vizes élőhely, valamint kőzettár létesítése, illetve szeretnének létrehozni egy meteorológiai állomást is. Az első lépéseket már megtették, hiszen a Föld napja alkalmából az iskola diákjai a szülők közreműködésével több tucat palántát és facsemetét ültettek el a kertben.

Ám.