Elultettel_a_MOM_beruhazas_fajat

Elültették a MOM-beruházás fáját

Lakossági fórumot szervezett a Hegyvidéki Önkormányzat a megújuló MOM Kulturális Központ, illetve annak átalakuló környezetének bemutatására. Ezt megelőzően a beruházás befejező munkafázisát, a felszíni rendezést jelképesen egy fa elültetésével indította el Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester.

„A Hegyvidék városfejlesztési stratégiájába illeszkedik a MOM Kulturális Központ megújítása” – hangsúlyozta a beruházás részleteit bemutató lakossági fórumon a projektet irányító önkormányzati társaság, a Hegyvidéki Nonprofit Kft. ügyvezetője. Koszorú Lajos a Jókai Klubban megtartott összejövetelen elmondta: a fejlesztések legfontosabb célja, hogy erősítsék a terület központi funkcióit. Ennek keretében a megújuló kulturális központ mellett, a Sirály utca alatt mélygarázst építenek, illetve a felszín és a parkoló közötti szinten többfunkciós rendezvénytermet, éttermet, valamint egy kis szolgáltató blokkot alakítanak ki, a többi között nyilvános toalettel és pelenkázóval.
A kultúrház kertjében játszótér készül, a zöldterület Jagelló út felőli oldalán pedig új pavilonsort emelnek a biopiac kereskedőinek, ami zajvédő falként is funkcionál. A piac asztali árusai szombatonként a pihenőrésszé alakuló Sirály utcában kínálhatják portékáikat. Most a Gesztenyés kertnek a Sirály utca felé eső részét újítják meg, de a következő években további állagjavító és értékőrző munkálatokat is szeretnének elvégezni. Egy lakó kérdésére válaszolva elhangzott, hogy a kutyások számára a felújítás jelenlegi ütemében egy kétezer négyzetméteres, elkerített futtatót alakítanak ki a parkban.
A MOM Kulturális Központ átalakításának legfőbb elemeit ismertette Bikki István, a generáltervezést végző Firka Építész Stúdió Kft. ügyvezetője. A régi előadóterem többfunkcióssá vált, a lejtős nézőtér alá mozgatószerkezetet építettek, hogy a padozatot a színpaddal egy síkba lehessen emelni, így szükség szerint egy nagyméretű, egybefüggő terem jöhessen létre, ahol akár bálokat is lehet rendezni. A nagyterem mellett – a nézőtérrel egybenyithatóan – szabadtéri színpadot állítottak fel az épület udvarában.
A klubhelyiségek nagyobbak, világosabbak, könnyen variálhatók lettek, és modern technikai eszközökkel egészültek ki, így a legkülönbözőbb csoportos foglalkozások igényeinek is megfelelnek. Az ügyvezető megemlítette, hogy a közösségi terek hűtését-fűtését új, környezetbarát technológia alkalmazásával oldják majd meg: a Jagelló út alatt futó szennyvízcsatorna hőjét használják fel az épület temperálására.
„Nem csak nevében változik az intézményünk” – húzta alá Hambuch Gerda, a ház igazgatója annak kapcsán, hogy a korábbi Művelődési Központ elnevezést MOM Kulturális Központra cserélték. Mint fogalmazott, kibővülő kínálatukban "nullától százötven éves korig" mindenkinek vonzó kulturális programokat szeretnének kínálni. A korábbi klubfoglalkozások megmaradnának, várják vissza az összeforrott kisközösségeket.
A saját szervezésű programok mellett terembérleti formában mások által rendezett események is megjelenhetnek. Új rendezvényhelyszínné válhat az intézmény udvarán épített szabadtéri színpad, valamint a Sirály utca felszínén kialakuló, izgalmas tér. Korábban is sokan, évente 100-120 ezren látogatták a központot, az új lehetőségek kihasználásával azonban tovább növelhető ez a szám. A fórumon feltett kérdésre válaszolva Hambuch Gerda elmondta, hogy a parkoló autók miatti zsúfoltság megszűnhet a felszínen, miután átadják a Sirály utcai, 110 férőhelyes mélygarázst.
A MOM Kulturális Központ átalakításával, valamint a Sirály utca alatti mélygarázs, rendezvénytér és étterem kialakításával kapcsolatos munkák zömével már elkészült a kivitelező, jelenleg az intézmény kertjében, a sétálózónává alakuló Sirály utca felszínén, valamint a Gesztenyés kertben zajlanak a munkálatok. A felszín rendezését a lakossági fórumot megelőzően Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester kezdte meg jelképesen egy bükkfa elültetésével a MOM melletti parkban.
E növényen kívül a kivitelező még közel kétszáz fát és hatezer cserjét, valamint több mint hatszáz évelő virágot ültet el. A megújuló sétányok mentén mintegy ötven támlás ülőpadot, harminckét szemetest, továbbá kerékpártárolókat és ivókutakat is kihelyeznek, illetve új lépcsőket, rámpákat építenek, hogy könnyebb legyen megközelíteni a parkot. A kerület polgármestere arról számolt be, hogy a tervezett munkákkal nyár elejére végez a kivitelező. A felújított parkot tehát rövidesen birtokba vehetik a polgárok, a kulturális központ átadási procedúrája azonban, ahogy egy ekkora nagyberuházásnál sokszor előfordul, akár hetekig-hónapokig is eltarthat. Az újjávarázsolt intézmény megnyitóünnepségét várhatóan szeptemberben tartják meg.

z.

 

A program a MOM–GESZTENYÉSKERT KULTURÁLIS, SPORT ÉS SZABADIDŐ NEGYED FUNKCIÓBŐVÍTŐ FEJLESZTÉSE (KMOP-5.2.2/B-2f-2009-0008) című projekt keretében valósult meg.