Folytatodik_a_parkerdo_rekonstrukcio

Folytatódik a parkerdő-rekonstrukció

Újabb nagyszabású természetvédelmi fejlesztés indult a Pilisi Parkerdő területén. A kerületben több erdőrészletet is megtisztítanak az őshonos fafajok védelmében, valamint sorompókat helyeznek ki az erdészeti bekötőutakhoz, hogy megakadályozzák az illegális szemétlerakást.

Forráshiány miatt 2008 előtt Magyarországon nem volt arra példa, hogy az állami erdőkben a hagyományos erdészeti tevékenységgel párhuzamosan zajló természetvédelmi munkálatokat európai uniós pályázatok segítették volna. Alig több mint két esztendővel ezelőtt aztán megtört a jég, és a Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében meghirdetett, „Élőhelyek és élettelen természeti értékek megőrzését, helyreállítását szolgáló beruházások” című pályázat elnyerésével a Pilisi Parkerdő Zrt. e tekintetben komoly, mára sikerrel teljesített lehetőséget kapott.
A társaság 460 millió forintos uniós támogatással indította el 2009 tavaszán „Parkerdő természetesen” elnevezésű szakmai programját, amelynek alapvető célja a főváros környéki védett parkerdők élőhelyeinek és élettelen természeti értékeinek helyreállítása, illetve megőrzése volt. A Hegyvidéken rendbe tették a János-hegyi Béka-tavat, valamint egykori kőbányák földtani értékeinek megmentéséről gondoskodtak, elvégezték a Tündér-hegyi szikla alatti, illetve a Tündérhegyi út feletti kőfejtők állagmegóvását.
A tavaly zárult természetvédelmi program sikerein felbuzdulva a Pilisi Parkerdő Zrt. újabb KMOP-pályázaton indult, ezúttal már kifejezetten az előző időszak beavatkozásainak és eredményeinek folytatására téve a hangsúlyt. A „Parkerdő természetesen 2010–2012” című, 296 millió forint összköltségvetésű szakmai programhoz így újabb 266 millió forint európai uniós támogatást nyert. Ebből a programban kijelölt védett erdőterületek rehabilitációja, a veszélyeztetett, illetve ritka növény- és állatfajok, életközösségek védelme, a védett területeken fennmaradt, tájidegen, az eredeti funkciót már betölteni nem képes, az ökológiai kapcsolatokat gátló kerítések bontása, valamint a bolygatott, hulladékkal szennyezett élőhelyek helyreállítása valósulhat meg.
„A XII. kerületben a János-hegy nyugati lejtőjén, a Budakeszihez közel eső, összesen 3,6 hektárnyi területen a jelenlegi feketefenyő- és erdeifenyő-állományt alakítjuk át őshonos fafajokból álló erdővé” – mondta Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. kommunikációs vezetője. A betelepített, nagyra nőtt fenyőket kivágják, hogy a meglévő, de növekedésükben akadályozott honos fajok – mint a juhar, kőris, hárs, cseresznye, csertölgy, barkóca, berkenye – lombos fákká tudjanak terebélyesedni. Ültetésre tehát ezen a területen nincs szükség, csak nevelgetni kell azt, amit a természet adott. Miután a fenyőket kivágták, évente öt alkalommal visszatérnek a helyszínre elvégezni a szükséges ápolási munkákat: eltüntetik az iszalagot, a bálványfákat, illetve gyérítik az őshonos állományt, hogy minél nagyobbra tudjanak nőni a legszebb példányok.
A gyermekvasút Szépjuhászné állomásához közel egy kisebb, 0,8 hektáros területről a bálványfákat szorítják ki. A Pilisi Parkerdő munkatársa szerint ez a könnyen sarjadó, távol-keleti eredetű fafaj, amely korábban a kertekből, parkokból vadult ki a hazai erdőkbe, egyre több helyen foglalja el a honos fák élőhelyét, ezért kordában kell tartani a terjedését. Az említett erdőrészen az idősebb bálványfákat „meggyűrűzik”, azaz kérgüket, háncsrészüket egy sávban lehántják, hogy kiszáradjanak. Azért nem vágják ki ezeket a fákat, mert ha így tennének, azt követően még intenzívebben kezdenének sarjadni.
A program folytatásaként újabb sorompókat és útlezáró karókat helyeznek ki – a kerületben egyebek között a Konkoly-Thege Miklós és Jánoshegyi utakról nyíló erdészeti bekötőutak torkolatához. Mint Lomniczi Gergely elmondta, ezekkel az eszközökkel elsősorban az illegális hulladéklerakást akarják megakadályozni, óriási károkat okoznak ugyanis azok, akik arcátlan módon autóval hordják szemetüket az erdőbe.
A Hegyvidéken összesen 5,6 millió forintot költ a Pilisi Parkerdő Zrt. természetvédelmi fejlesztésekre. Ebből a János-hegyi erdőszerkezet-átalakításra 3 millió, a Szépjuhászné melletti terület bálványfa-mentesítésére 400 ezer, a sorompók és útlezáró karók kihelyezésére 2,2 millió forintot fordítanak. A programban felvázolt terveket 2012 májusáig valósítja meg az erdőgazdaság.

z.