Gálaest a TF-en

Magyar Örökség-díjasok léptek fel a TF Estek 144. alkalmán. A Magyar Örökség és Európa Egyesület által szervezett gálaestet a díj odaítéléséről döntő bírálóbizottság elnöke, Hámori József agykutató nyitotta meg, aki köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a nemzetet csak a kultúrája mentheti meg.
A professzor szerint emiatt döntöttek úgy, hogy már nem élő, de a magyar kultúrában meghatározó jelentőségű személyek is kaphassanak díjat – például Bartók Béla, Lajtha László, Dohnányi Ernő, Kodály Zoltán zeneszerző, József Attila, Kosztolányi Dezső, Reményik Sándor és Dsida Jenő költő, vagy épp gróf Klebelsberg Kunó, a két világháború közti időszak legendás kultuszminisztere. Az elmúlt tizenöt évben 1300 nevet jelöltek Magyar Örökség-díjra, közülük évente négy alkalommal hét-hét díjazottat választottak ki.
A kitüntetettek közül a gálaesten felszólalt Melocco Miklós szobrászművész, Jókai Anna író, költő és Duray Miklós szlovákiai magyar politikus, akik a magyarság és Európa közti kapcsolatról beszéltek. Örökségdíjas költők verseiből idézett Kubik Anna színművész, illetve Takács Bence előadóművész, aki az eseményen megjelenő Batta Györgytől az Egy mondat a szeretetről című, Illyés Gyula emlékére írt verset is elszavalta. Kobzos Kiss Tamás zenész Balassi-verset adott elő, Maczkó Mária egy népi imádságot énekelt el, a szintén díjazott Angelica Leánykar pedig Gráf Zsuzsanna karnagy vezetésével Kocsár Miklós, Kodály, Rameau, Liszt és Erkel műveiből nyújtott ízelítőt.

z.