Husvet_a_hivatalban2

Húsvét a hivatalban

A húsvéthoz kötődő két kiállítás nyílt a polgármesteri hivatalban. A második emeleti folyosó vitrinjeiben míves tojások, a földszinti falakon pedig Német Réka Viktória csendes-óceáni fotográfiái kaptak helyet.

Horgolt, patkolt, batikolt, kézzel karcolt, maratott, gyöngy- és magrátétes tojások egyaránt láthatók a zengővárkonyi Míves Tojás Gyűjtemény által rendezett kiállításon. Közel kétszáz különleges alkotást mutatnak be húsvét alkalmából a polgármesteri hivatal második emeleti folyosójának vitrinjeiben. A tárlatot összeállító zengővárkonyi múzeum, amelyet 1998-ban Nienhaus Rózsa műgyűjtő alapított, 1999-ben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztérium határozatával a Magyar Kulturális Örökség részévé vált.
„Ezek a míves tojások nemcsak esztétikai élményt nyújtanak, hanem a technikákkal, a színvilággal, a motívumokkal a tradíciókat testesítik meg és örökítik tovább a következő generációknak” – hangsúlyozta a kiállítás megnyitóján Fonti Krisztina alpolgármester. A műveket a Tojásdíszítők Nemzetközi Társaságának tagjai készítették. A társaság elnöke, Pillerné Marton Emőke elmondta, hogy az alkotások többségénél hagyományos népművészeti technikákat alkalmaztak, kivételt csak a horgolás és a gyöngyrátét képez, ezek újabb módszerek a tojásdíszítés művészetében. Különlegességszámba megy a tojáspatkolás is, amit eredetileg a kovácsok találtak ki, hogy ezzel bizonyítsák mesteri képességeiket.
A polgármesteri hivatalban a tojásbemutatóval egy időben fotókiállítás is nyílt: a földszinti folyosó falait Német Réka Viktória képei díszítik. A fotográfiák szintén a húsvéthoz kapcsolódnak, csak épp a Föld másik feléről – a fiatal alkotó azokat az élményeit osztja meg a nagyközönséggel, amelyeket az ünnep idején a Csendes-óceán térségében szerzett. Például a Pünkösd-szigeten (Pentecost Island), ahol megörökítette, hogyan ugranak le a bennszülött fiúk, férfiak egy fából eszkábált, 10-15 méter magas toronyból, a yam-gyökér ültetéséhez kapcsolódó fontos szertartás során, férfiasságuk bizonyításaként.
Német Réka Viktória a bécsi iparművészeti egyetem digitális művészet szakának elvégzése után, két évvel ezelőtt döntött úgy, hogy egy ausztrál óceánjáró hajóra megy dolgozni fotósként – ez idő alatt készítette a most látható, Fiji és a Pünkösd-sziget világát bemutató képeit.Husvet_a_hivatalban1

z.