Katasztrofahelyzet_Hegyvidekfalvan

Katasztrófahelyzet Hegyvidékfalván

A szokásokhoz híven az önkormányzat Fülemile úti napközis táborában rendezték meg a Hegyvidéki Katasztrófavédelmi Ifjúsági Versenyt. Hegyvidékfalván egy elképzelt, de nagyon is valóságos katasztrófahelyzetet kellett megoldaniuk a diákoknak.

Izgalmas feladatot kaptak az idei Hegyvidéki Katasztrófavédelmi Ifjúsági Verseny résztvevői, a kerületi iskolákból érkező négyfős csapatoknak egy életszerű katasztrófahelyzetben kellett helytállniuk. Az önkormányzat Fülemile úti napközis táborában, azaz Hegyvidékfalván az áradások és a rendkívüli időjárás következtében vészhelyzet alakult ki, amit a szakemberek megérkezéséig a polgári védelmi felkészítésben részt vett tanulóknak kellett felszámolni.
Bár a feladatok egy részét ezúttal elég volt elméletben megoldani, azért a kilenc állomáson bőven akadtak gyakorlati tennivalók is. A verseny célja ugyanis éppen az, hogy a felső évfolyamos általános és középiskolások éles helyzetben képesek legyenek alkalmazni az iskolapadban tanultakat. Erre nyújt kiváló alkalmat az akadályverseny, amelyen a gyerekek játékos keretek között ismerkedhetnek meg a katasztrófavédelem operatív működésével, illetve elsajátíthatják a megfelelő viselkedésformákat.
A vészhelyzetekre adott gyors és hatékony reagálás fontosságát emelte ki a versenyt megnyitó Fonti Krisztina alpolgármester is, aki szerint az utóbbi évek sorozatos természeti csapásai felértékelték a katasztrófavédelemmel kapcsolatos ismereteket. Elég csak arra gondolni, hogy a magyarországi árvizek, a vörösiszap-katasztrófa, vagy éppen a Japánban bekövetkezett földrengések és cunami milyen kihívások elé állították a polgári lakosságot. Az alpolgármester úgy látja, az évenként megrendezett katasztrófavédelmi verseny hozzásegíti a kerületi diákokat ahhoz, hogy valódi veszélyhelyzetben se essenek pánikba, képesek legyenek segíteni magukon és másokon is. Ezért élvezhet kiemelt támogatást a mostani rendezvény, amelynek kategóriagyőztesei az önkormányzat jóvoltából aradi kiránduláson vehetnek részt.
A Közép-budai Tűzőrség, a kerületi rendőrkapitányság, a Magyar Honvédség Toborzó Iroda, a Hegyvidéki Szabadidősport Központ és a Közép-budai Önkéntes Polgári Védelmi Egyesület közreműködésével kialakított állomásokon változatos feladatok várták a tizenhárom kerületi iskolából érkező csapatokat. Egyebek között forgalomirányítási, tűzoltó-, elsősegély- és személymentési gyakorlatokat oldottak meg a gyerekek, akiknek saját kezűleg épített nyúlgáttal kellett megelőzni a hegyvidékfalvai folyó elképzelt áradását. Izgalmas feladatnak bizonyult a veszélyes anyagok azonosítása és elkülönítése, illetve a környezetszennyezés megakadályozása, amit igazi vegyvédelmi ruhában hajtottak végre.
Mindez a Zugligeti Általános Iskola csapatának sikerült a legjobban, míg a középiskolásoknál a Tamási iskola I. csapata végzett az első helyen, a II. csapat pedig a Bezerédy Emma Vándorkupát hódította el. A győztesek továbbjutottak az április 28-i fővárosi döntőbe.

mm.