Kezdodnek_az_utepitesek

Kezdődnek az útépítések

Várhatóan még a nyár folyamán öt kerületi útszakasz nagyfelületű felújítását végzi el az önkormányzat, valamint megkezdődik az Irhás árok régóta várt rekonstrukciója. Jelenleg is folynak a közműcserék, április végén, illetve május elején további hat helyszínen kell számítani burkolatbontással járó közműépítésre.

Több nagy forgalmú hegyvidéki út rekonstrukciójáról döntött az önkormányzat, a munkálatok várhatóan a nyári időszak első felében kezdődnek el. Elkészül a Mátyás király út egész pályás felújítása a Hollós és a Csillagvölgyi út között, valamint teljes hosszában új burkolatot kap az Adonisz utca, az utóbbi időben rendkívül elkátyúsodott Evetke utca és a Bükkös út. Utóbbi munka a környéken tavaly megkezdett felújítási program következő üteméhez tartozik, az előző évben a csatlakozó Alkony utat újította fel az önkormányzat.
A lakosság kérésére újraaszfaltozzák a Csaba utca meredek részét a Bíró és a Városmajor utca között, az ígéretek szerint a kopóréteget úgy alakítják ki, hogy a korábban tapasztalt hullámosodás minimális mértékűre csökkenjen. Csak a főváros kivitelezőjén múlik, hogy mikor kezdődhet meg az Irhás árok rekonstrukciója, a munkálatokkal ugyanis meg kell várni az árok részleges lefedését. Amint ez megtörténik, az önkormányzat a szomszédos XI. kerülettel közösen hozzálát az útszakasz átépítéséhez. Idén az Ördögorom úttól felfelé a XII. kerületi oldalon a támfal készül el, míg a szemközti oldalon körülbelül kilencszáz méter járdát alakítanak ki. Valamennyi útépítést a kommunálisadó-bevételekből, valamint pályázati támogatásból finanszírozza az önkormányzat.
A tavaszi kedvező időjárást kihasználva a közművállalatok is jelentős fejlesztésekbe kezdtek: április harmadik hetében fejeződött be a Konkoly Thege Miklós úton egy 10 kilowattos elektromos vezeték cseréje, valamint az Abos utcában a víznyomócső rekonstrukciója, a Határőr és az Istenhegyi út között. A burkolatbontást követően az érintett útszakaszt félpályásan helyreállították.
Szintén elkészült az Ugocsa utca felső részén a hónap elején megkezdett közműfejlesztés, a munkálatok a Márvány utca felőli szakaszon folytatódnak, a buszmegállót az útbontás miatt néhány méterrel arrébb helyezik. A Tusnádi utcában és a Tusnádi közben május 31-ig tart a gázcsőcsere, a több mint egy kilométernyi szakaszon félpályán állítják helyre a burkolatot. A közműcsere alatt a Tusnádi utcát a Gaál József út felé egyirányúvá teszik.
Már elkezdődött a vízcsőfelújítás a Normafa út 31–35. között, a százhetven méter hosszú munkaterületen május 11-ig félpályás útlezárásra kell számítani. Az ELMŰ május 16. és 30. között kicseréli a járda alatt futó elektromos vezetéket az Eötvös úton, a fejlesztés részeként a teljes járófelületet helyreállítják több mint százhatvan méter hosszan.

M.