Kizoldult_az_iskola

Kizöldült az iskola

Tavaszváró környezetvédelmi délutánt szerveztek a diákoknak és szüleiknek a Németvölgyi Általános Iskolában. A második alkalommal megrendezett „Iskolazöldülésen” a szomszédos Mackós Óvoda is részt vett, a gyerekek sok más mellett virágültetésben és állatlábnyom-felismerésben is bebizonyították ügyességüket.

Másodszor hirdetett tavaszváró zöldnapot a Németvölgyi Általános Iskola és az épületszomszéd Mackós Óvoda. A vidám családi programon iskolaszépítéssel egybekötött akadályverseny, valamint kézműves-foglalkozások várták a gyerekeket.
Hagyományosan fontos szerepet kap a hegyvidéki oktatási intézmények nevelési programjában a környezetvédelemmel, illetve az energiatakarékossággal kapcsolatos ismeretek átadása. Ennek köszönhető, hogy az elmúlt években mások mellett a Németvölgyi iskola és a Mackós Óvoda is elnyerte az „ökoiskola” és a „zöld óvoda” kitüntető minősítést. A fenntarthatóság és a környezettudatosság népszerűsítéséhez járul hozzá az immár második alkalommal közösen megszervezett tavaszváró zöldnap – mondta el lapunknak Dohány András. A Németvölgyi Általános Iskola igazgatója szerint a környezetvédelmi rendezvények azért hasznosak, mert a gyerekeken keresztül a szülők természethez fűződő viszonyát is a helyes irányba terelik. Az eddigi tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy az óvodások vagy kisiskolások hatására az egész család jobban odafigyel a környezetbarát megoldások alkalmazására.
Az „Iskolazöldülésen” ezúttal tizenöt helyszínen sport-, ügyességi és ismeretterjesztő feladatokat kaptak a gyerekek, akik bemelegítésként virágültetéssel kezdték a programok sorát. Az iskola két épületét összekötő üvegfalú folyosóra kerülő zöld növények egy részét a közeli Hollósy Simon utcai virágbolt ajánlotta fel az intézmény számára, a többi virágot a Hunniareg Budai Módszertani Központ pályázatán elnyert támogatásból vásárolták.
„Valódi közösségi eseménnyé nőtte ki magát a rendezvény – hangsúlyozta Dohány András –, amely a környezeti nevelés mellett ahhoz is hozzájárul, hogy a németvölgyisek – tanárok, diákok, szülők – jobban megismerjék egymást.” Ökoiskolaként az év folyamán többször tartanak természetvédelmi programokat, tavasszal és ősszel is egy-egy napot az erdők megismerésének szentelnek. Ilyenkor az örökbe fogadott erdőrészlet megtisztítására és – a lehetőségekhez mérten – felújítására is sor kerül.
Szintén a környezettudatosság fejlesztését célozzák az úgynevezett témanapok, amelyeken az előre meghatározott jelenségeket, kérdésköröket járják körbe. Korábban az erdőről és a biodiverzitásról esett szó, következő alkalommal a víz kerül a középpontba. A papír-, műanyag- és elemgyűjtések eredménye a többi zöldprogramhoz hasonlóan beleszámít az osztályok között egész évben tartó környezetvédelmi versenybe.
A két intézmény egyre szorosabb együttműködésére hívta fel a figyelmet Pósch Mária. A Mackós Óvoda vezetője úgy látja, azért van szükség az óvodában és az iskolában folyó környezeti nevelés összehangolására, mert a folytonossággal lehet igazán megerősíteni a gyerekekben a jövő nemzedékei számára rendkívül fontos „zöld” szemléletet. Ezt a célt szolgálják a közös programok, a mostani „Iskolazöldülés”, vagy az ősszel az óvodában megtartott Mihály-napi vásár.
Az óvoda saját rendezvényein is hangsúlyos szerepet kap a környezettudatosság népszerűsítése. Rendszeresen ellátogatnak a Normafához, ahol mindegyik csoportnak saját fája van, amelynek figyelik a változásait. Az őszi és tavaszi óvodanapon mindig valamilyen környezetvédelmi programot szerveznek, legutóbb a víz tulajdonságaival ismerkedhettek meg a gyerekek. Az intézmény a Magyar Madártani Egyesület tagjaként különböző ornitológiai programokon, a többi között madárgyűrűzéseken is részt vesz. Idén először a nagycsoportosok egy hétre erdei óvodába mennek, hogy testközelből tapasztalják meg az őket körülvevő természeti környezet szépségeit.

(m.)