Napelemek_a_zugligeti_ovoda_es_bolcsode_tetejen1

Napelemek a zugligeti óvoda és bölcsőde tetején

Magyarország egyik legnagyobb napenergia-erőművét helyezték üzembe a Zugligeti úti óvoda és bölcsőde épületében. Az 50 kilowattóra teljesítményű, teljesen „zöldüzemű” fotovoltaikus rendszer a két intézmény 62 ezer kWh átlagos energiaigényének 97 százalékát biztosítja.

A Zugligeti úti óvoda és bölcsőde energetikai korszerűsítésére még tavaly nyert el európai uniós pályázati támogatást a Hegyvidéki Önkormányzat. Az áprilisban átadott beruházás keretében az intézmény épületének tetejére napelemeket telepítettek. A legmodernebb technológiával működő, hálózatra kapcsolt fotovoltaikus rendszer három százalékra csökkenti az épület fosszilisenergia-felhasználását.
A napelemek kiépítése több mint 63 forintba került, ennek hatvan százalékát, mintegy 38 millió forintot az Európai Unió, a 25,4 milliós önrészt az önkormányzat biztosította. Köszönhetően a költségek megosztásának, a kerület számára a fejlesztés megtérülése alig kilenc év. Napos időben a rendszer által megtermelt energiamennyiség-többletet egy „ad–vesz” óra segítségével betáplálják az ELMŰ elektromos hálózatába, az így átadott villanyáramot sötétedés után, illetve a téli időszakban tulajdonképpen ingyen kapja vissza a két intézmény.
Napelemek_a_zugligeti_ovoda_es_bolcsode_tetejen2Mint a 227 polikristályos napelemmodul ünnepélyes bemutatásán Pokorni Zoltán polgármester elmondta, a jelen egyik legnagyobb kihívása a szénmentes alternatív energiaforrások hatékonyságának növelése, illetve az ezeket hasznosító rendszerek elterjesztése. A polgármester szerint a gazdasági világválság ráirányította a figyelmet arra, hogy a legtöbbet az energiafelhasználás racionalizálásával, illetve új energiaforrások csatasorba állításával spórolhatunk. Ezt ismerte fel a Hegyvidéki Önkormányzat, amikor az elmúlt négy évben a lehetőségeihez mérten igyekezett minél több környezetbarát, az energiafüggőség mérséklését szolgáló fejlesztést és programot megvalósítani. Ilyen a használt akkumulátor, a papír és az elektronikai hulladék gyűjtése, a tavaszi kerülettakarítási akció, a zsák- és komposztládaosztás, az UV-sugárzásmérés, vagy a társasházi hulladékgyűjtés.
Pokorni Zoltán külön is felhívta a figyelmet a Tamási Áron iskola ökotornacsarnokának tetejére felszerelt, meleg vizet szolgáltató, vákuumcsöves napkollektorra, valamint a polgármesteri hivatal külső nyílászáróinak cseréjére. A hő- és hangszigetelő ablakokkal jelentősen csökkent az épület fűtésköltsége, a megtakarítás megközelíti az évi kétmillió forintot. Szintén a környezettudatosság volt az elsődleges szempont a megújuló MOM Kulturális Központ fűtő- és hűtőrendszerének kialakításánál, amely országos viszonylatban is egyedülálló módon, a Jagelló út alatt futó szennyvízelvezető főcsatorna energiáját hasznosítja.
Az önkormányzati intézmények éves energiaszámlája eléri a háromszázmillió forintot, a következő évek egyik legfontosabb feladata tehát a költségek jelentős lefaragása lesz. Ezért számít komoly eredménynek a zugligeti napelemrendszer üzembe állítása, ami az óvoda és a bölcsőde számára évente közel hárommillió forintos rezsimegtakarítást eredményez. A polgármester szerint ugyanakkor legalább ennyire fontos, hogy a fejlesztéssel évente ötvenhat tonnával mérséklődik a kerület szén-monoxid-kibocsátása.
A kivitelezést végző Solar Konzorcium képviselőjének tájékoztatása szerint a rendszer pillanatnyi energiatermelését internetes felületen bármikor ellenőrizni lehet. Üzemzavar esetén a számítógép üzenetet küld a karbantartóknak, így nincs szükség kezelő jelenlétére.
A beruházás szemléletformáló erejéről beszélt Horváth Dóri Márta óvodavezető. Kiemelte, hogy a gyerekek és családjaik pontosan tudják, milyen egyedülálló, környezetbarát fejlesztés valósult meg az épületben. Az óvodásoknak elmondták, miként működik a rendszer, egyúttal felhívták a figyelmüket arra is, hogyan tudnak spórolni a megtermelt elektromos árammal.

knp.