Nosztalgikus anyák napi ebéd

Az anyák megünneplésének története az ókori görögökig nyúlik vissza, akik múlhatatlan kék egük és vakító, fehér szikláik alatt monumentális tavaszünnepségeket tartottak Rhea, az istenek anyja, illetve személyében valamennyi édesanya tiszteletére. A történelem során később más helyeken is méltó módon köszöntötték őket. Mi is megtesszük ezt most, rovatunkhoz illő módon egy kitűnő menüsorral megspékelve.

Angliában az 1600-as években – a szűz anya kultusza miatt – a húsvétot követő negyedik vasárnapot tartották az anyák napjának. Ilyenkor a családjuktól messze dolgozó szolgálók szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek, és édesanyjukkal tölthessék az időt. A látogatás előtt külön erre az alkalomra süteményt sütöttek.
Az Egyesült Államokban először Bostonban, 1872-ben köszöntötték az anyákat. A philadelphiai Anna M. Jarvis 1907-ben időt és energiát nem kímélve próbálta nemzeti, majd nemzetközi ünneppé nyilváníttatni. Ő május második vasárnapjára tűzte ki az időpontot, elhunyt édesanyjára emlékezve. Végül 1914-ben érte el célját, amikor Thomas Woodrow Wilson amerikai elnök hivatalos ünnepnek hirdette ki e napot. Más kérdés, hogy a szándékot nem követte teljes siker, inkább csak a virágkereskedők, üdvözlőlapgyártók, cukorka- és ajándékkereskedők üzleti haszna gyarapodott.
Itthon a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tartotta az első anyák napját 1925-ben, a májusi Mária-tisztelet hagyományaihoz kötődve. Három év múlva már miniszteri rendelet sorolta a hivatalos ünnepek közé május első vasárnapját. Rajtunk kívül ekkor ünneplik az édesanyákat Litvániában, Portugáliában, Romániában, Spanyolországban, Szerbiában, a Dél-afrikai Köztársaságban. Május második vasárnapján tartják az anyák napját a szomszédos Ausztriában Csehországban, Belgiumban, Cipruson, Görögországban, az USA-ban, Brazíliában, Chílében, Ausztráliában és számos más országban.
Álljon itt egy menüsor, amolyan hagyományos, ünnepi. Meglátják, nem csalódnak sem az édesanyák, akiknek örömére ajánljuk, sem azok, akik az ünneplésükre elkészítik!

Májgaluskaleves

Először megtisztítunk 1 fej vöröshagymát, 2-2 dundi sárga- és fehérrépát. A hagymát finomra aprítjuk, a répákat kisujjnyi hosszú hasábokra vágjuk fel. Megfuttatjuk a hagymát 3 evőkanál olajon, rászórjuk a zöldséget, és 2-3 perc alatt enyhén lepirítjuk. Ekkor felöntjük kb. 1,7 liter vízzel, és lassú tűzön puhára főzzük a zöldségeket. Közben belemorzsolunk 1 leveskockát, szórhatunk bele 1 mokkáskanálnyi sót és 6-8 fekete szemes borsot.
Nosztalgikus_anyak_napi_ebed1Hozzáfogunk a májgombóc elkészítéséhez: 2 zsemlét tejbe áztatunk, kifacsarjuk, és ledaráljuk 20 deka lehártyázott, apró kockákra vágott szárnyas májjal együtt. Könnyebb, ha először a májat, majd a zsemléket daráljuk meg, s végül egy kis darab száraz kenyérrel nyomjuk ki a masszát a darálóból. Hozzáadunk két tojást, lereszelünk 1 kis fej vöröshagymát és 1 evőkanál olajon megfuttatott, finomra aprított petrezselyemzöldet. Valamennyit összedolgozzuk a májas masszával. Sózzuk, borsozzuk, 1 csapott kiskanál majoránnával meghintjük, és a végén 1 evőkanál lisztet is belekeverünk.
Kiskanállal beleszaggatjuk a levesbe a májgaluskákat, de csak az egész massza felét. Amint felbukkannak a leves felszínén, még 3 percig hagyjuk főni, majd lehúzzuk, és kész a leves. A maradékot kifőzzük lobogva forró, sós vízben. Amikor kihűlt, lefagyaszthatjuk, így más alkalommal is felhasználhatjuk.

Tárkonyos csirke

Válasszunk ki egy termetes, kb. másfél kilós, konyhakész csirkét, tiszta konyharuhával kissé szárogassuk le, majd 1 citrom kifacsart levével alaposan dörzsöljük be kívülről, aztán tegyük félre. Aprítsunk fel 1 csokor friss tárkonyt (lehet szárított is, ez esetben 2 púpozott kiskanál), és keverjük össze a tárkony felét 8-10 deka puha vajjal, 1-1 mokkáskanálnyi sóval és őrölt fekete borssal. Ezt az ízes masszát kanalazzuk a csirke hasába.
Ezután tegyük a szárnyast egy viszonylag szűkösebb lábasba vagy magas falú, tűzálló tálba. A lényeg, hogy éppen elférjen benne. Annyi vizet öntsünk rá, amennyi kb. 2 ujjnyira ellepi. Tegyünk a vízbe 1 elmorzsolt leveskockát. Forraljuk fel, majd a lángot visszavéve kb. 1 óra 20 perc alatt főzzük puhára.
Nosztalgikus_anyak_napi_ebed2Közben más egyéb teendők mellett marad időnk a tejszínes sűrítmény elkészítésére: 1 evőkanál liszttel simára keverünk 1-1 deci tejszínt és tejfölt, beleszórjuk a megmaradt tárkonyt, hozzáadunk 1 merőkanálnyit a csirke főzőlevéből, és eldolgozzuk. A puhára főtt csirkét lehetőleg egyben kiemeljük a levéből egy nagyobb szűrőbe, hadd csöpögjön le. A csirke párolólevét visszatesszük a tűzre, felforraljuk, a tejszínes masszával kevergetve behabarjuk addig, amíg híg mártássá sűrűsödik. Megkóstoljuk, nincs-e hiánya valamiben, ha kell, pótoljuk a sót, a fűszert vagy a citromot. Lehúzzuk a tűzről, hagyjuk kissé kihűlni, csak ezután keverünk bele 2 tojássárgáját, hogy a mártás még finomabb legyen.
Tálalás előtt a csirkét szárnyas ollóval nyolc részre vágjuk, és leöntjük a mártással. Párolt rizs vagy burgonyapüré illik hozzá köretnek. Száraz fehérborral, például 14 fokosra behűtött, kétéves badacsonyi szürkebaráttal kínálhatjuk ezt a kellemes fogást.

Tejszínes epergyűrű

A tésztával érdemes kezdenünk: 20 deka vajat habosra keverünk 18 deka cukorral, és egyenként belekeverünk 4 tojást. Hozzáadunk 3-4 csepp keserűmandula-olajt, majd 5 deka darált mandulát és 2 kiskanál sütőporral összekevert 30 deka finomlisztet. Az egészet lazán összekeverjük, kivajazunk, kevés liszttel megszórunk egy 24 centi átmérőjű gyűrűformát, és megtöltjük a mandulás masszával. Előmelegített sütőben, közepes lánggal, kb. 50 percig sütjük, majd a tésztát rácsra borítva hagyjuk kihűlni.
Megmosunk 50 deka epret, lecsumázzuk, de tegyünk félre 16 kisebb, szép, ép szemet a díszítéshez! A maradékot felszeleteljük. Kemény habbá felverünk 4 deci tejszínt, fél deci vízben feloldunk 1 kiskanál zselatinport, belecsorgatjuk a tejszínbe, s mindjárt hozzáadunk 2 csomag vaníliás cukrot is.
A kihűlt tésztát lapjában félbevágjuk, megkenjük 10 deka eperlekvárral, a zselatinos tejszínhabbal, és megtöltjük a félbevágott eperszemekkel. A félretett eprekkel a képen látható módon feldíszítjük a gyűrű tetejét és az oldalát. Végül megszórjuk 5-7 deka darált pisztáciával. Az ünnepi alkalomra egy korty jól behűtött Hungaria doux pezsgőt ajánlunk mellé.Nosztalgikus_anyak_napi_ebed3

Járay Mari