Szines_tintak_varazslatos_szavak

Színes tinták, varázslatos szavak

Felnőtteknek és gyerekeknek szóló programokkal ünnepelte a kerület a költészet napját. A Virányosi Közösségi Házban Színes tinták címmel az APS Stúdió tagjainak Kosztolányi Dezső verseit megidéző fotóiból nyílt kiállítás, míg a Jókai Klubban harmadik és negyedik osztályos kerületi diákoknak rendeztek szavalóversenyt.

A sorrendben már harmadik költészet napi fotótárlat ezúttal sem volt előzmény nélküli, a kiállítást ugyanis két irodalmi est vezette be, és ezek hatása egyértelműen tetten érhető a fotográfiákon – hangzott el a Virányosi Közösségi Házban rendezett Színes tinták című kiállítás megnyitóján, amelyen dr. Erdődi Gábor költő, műfordító értékelte a bemutatott munkákat. Mint mondta, a fotókon Kosztolányi olvasása közben megszülető gondolatok, érzések és benyomások jelennek meg, képek és színek, amiket a szövegek ihlettek.
A fotográfusok elsősorban az egyéni lét tragikumát ragadták meg, szívesen dolgozták fel az erdőt és az idő misztériumát, miközben impresszióikat néha Van Gogh-i közegbe helyezték. „Mindegyik kép színes tintákból szőtt álom, tele titokkal és érzelemmel” – fogalmazott dr. Erdődi Gábor.
A poétika kapott főszerepet a Jókai Klubban megtartott szavalóversenyen is, ahol szabadon választott költeményeket adtak elő az iskolai válogatóversenyeken legjobbnak bizonyuló harmadik-negyedik osztályos diákok. A zsűri nevében a gyerekeket köszöntő Pongrácz Judit arra hívta fel a figyelmet, hogy a versesköteteket nemcsak a nagy ünnepeken, hanem az év minden napján elő lehet és elő is kell venni, mert a költészetnek varázslatos ereje van, megmutatja az élet szépségeit.
Minden vershez legalább három gondolat társul. Az első a költőé, a második az előadóé, a harmadik pedig a hallgatóé – egyik gondolat szüli a másikat. Ezért fontos, hogyan mondunk verset, mert ezzel befolyásoljuk az értelmezést – hangsúlyozta Pongrácz Judit, aki a verseny végén megtartott értékelésében örömmel mondta el, hogy megfogadva a jó tanácsokat a kerületi gyerekek döntő többsége bátran, szépen, és ami még fontosabb, szívből szavalt. Megemlítette azt is, hogy az előző évekhez képest ezúttal szerencsésebbek voltak a versválasztások, a humoros, jó kedvre derítő, nekik szóló költeményeket magától értetődő hitelességgel adták elő a gyerekek.
„A vers táplálék, nem csak játék és varázslat” – mondta a zsűri elnöki tisztét immár évek óta ellátó Balázs László Gábor. A színművész úgy látta, az elmúlt versenyekhez képest kézzelfogható a fejlődés, a gyerekek sokkal szebben szavaltak. Vannak azért még tipikus hibák – ilyen a szünetek és a ritmusváltások kihagyása, illetve néhány előadásból hiányzott a játékosság. Ezek azonban Balázs László Gábor szerint csupán apró hibák, amelyeket érdemes kijavítani, annál is inkább, mert kicsivel több gyakorlással a bemutatkozó szavalók jelentős része még szebb sikereket érhet el.

mm.