Szovetseg_a_tarsashazakkal

Szövetség a társasházakkal

Sikeresnek bizonyult az ötvenlakásosnál nagyobb társasházakkal először 2005-ben megkötött, öt évre szóló önkormányzati felújítástámogatási program. A pályázat keretében a lakóközösségek mintegy kétszázmillió forintból gazdálkodhattak. Sorozatunkban a kerület segítségével megújuló társasházakat mutatjuk be.

Az első évben csatlakozott a „Szövetség a társasházakkal” támogatási rendszerhez a Városmajor utca 7–9. alatti lakásszövetkezet. Öt esztendő alatt mintegy tizenötmillió forintot fordítottak az ötvenkilenc lakásos épület felújítására, az önkormányzati pályázaton a költségek valamivel több mint harmadát, összesen 5,4 millió forintot nyertek el – tájékoztatta lapunkat Frivaldszky János ügyvezető elnök.
Az eltelt időben tapasztalt jelentős áremelkedések miatt csak az eredeti elképzelésekben szereplő munkák egy részét tudták megvalósítani, azonban így is nagy fejlesztések történtek a harmincöt évvel ezelőtt épült házban. Ezek között a legjelentősebb a külső folyosókorlátok teljes felújítása mind a hat szinten, ami a fémszerkezetek rekonstrukciója mellett a több helyen töredezett biztonsági üvegezés cseréjét is magában foglalta. Mindez több mint hatmillió forintba került.
Megtörtént az első lépcsőház festése és az ehhez tartozó nyílászárók mázolása, valamint az elektromos korszerűsítés. Felújították a kéménytesteket és a fedlapokat, a béleléshez a ház anyagi segítséget nyújt a tulajdonosoknak. Fődarabcserén esett át a lift, részben megújult a közös garázs és a hátsó lépcsőház.
A kedvező tapasztalatok birtokában a ház tavaly újra pályázott az ötéves támogatásra. A tervek között szerepel a víz alapvezeték cseréje, a mélygarázs beázásának megszüntetése, illetve a tetőattika-bádogozás felújítása. Az ügyvezető elnök szerint a felújításoknak hamar híre ment, ennek is köszönhető, hogy a válság és az ingatlanpiac visszaesése ellenére a házban kifejezetten keresik az eladó lakásokat.

MM.