Termeszetvedelmi_vetelkedo

Természetvédelmi vetélkedő

Másfél évtizedes hagyományt folytatva a fővárosi önkormányzat az idén is a Buda Sas-hegy Természetvédelmi Területen rendezte meg a Csapody Vera Természetvédelmi Tanulmányi Verseny első fordulóját. A lebonyolítással ezúttal is a Duna–Ipoly Nemzeti Parki Igazgatóságot bízta meg. A középiskolásoknak szóló ismeretterjesztő vetélkedőn az elméleti feladatokat immár negyedik alkalommal az Arany János Általános Iskola és Gimnáziumban oldották meg a résztvevők.
A verseny célja a budapesti középiskolás korosztály természettudatos oktatásának, nevelésének ösztönzése, segítése – mondta el lapunknak Mátyus Balázs. A fővárosi önkormányzat környezet- és természetvédelmi ügyintézője hozzátette: az izgalmas és érdekes gyakorlati feladatok a remények szerint felkeltik a diákok érdeklődését a természetvédelem iránt.
Az ötfős csapatoknak sok más mellett fotókról kellett felismerniük a főváros természetvédelmi területeit, beszámoltak Csapody Vera életútjáról, valamint rendszertani szempontból csoportosították a Budapest természetvédelmi területein fellelhető élőlényeket. A tesztkérdésekből megtudhatták, milyen idős a Gazda utcai védett hársfa, melyik szintén védett növényfaj fordul elő hazánkban csak a Gellért-hegyen, illetve azt is, hogy mikor ünnepeljük a víz világnapját. A megmérettetésen ezúttal harminc középiskola csapata indult, közülük a tíz legjobb jutott a döntőbe.

(m.)