Viragvasarnaptol_feltamadasig

Virágvasárnaptól feltámadásig

Két éve annak, hogy úgy döntöttünk, az önkormányzat és a Galéria 12 Egyesület rendkívüli kiállítóteret hoz létre. A két év távlata mutatja, hogy jó volt az elképzelésünk, s mint most is, mindig gyönyörű képek láthatók itt, a Hajnóczy József utcában. A huszonöt művész méltó módon mutatja be a húsvét igazi tartalmát – e szavakkal nyitotta meg a Galéria 12 ünnepi kiállítását Kovács Lajos alpolgármester.
Az alkotókat és a tárlatot méltató Dvorszky Hedvig művészettörténész szerint olyan műveket láthatunk, amelyek felesleges szavak nélkül érthetők mindenki számára. „A virágvasárnaptól a feltámadásig kísérik végig a keresztény kultúrkör legnagyobb ünnepének történetét, a nagyhét minden eseményét felidézve” – mondta, hozzátéve, hogy az alkotások a mindnyájunkban feszülő, lappangó érzésekre építenek, a történetek különböző hullámhosszokon való megértését teszik lehetővé, és mind-mind másképp elgondolkodtató. „A művek azt mutatják, hogy lehetséges az őszinte szembenézéstől eljutni a jóra való készség felismeréséig” – fűzte hozzá.
A sokféle stílusban és technikával elkészült alkotásokban nemcsak a húsvét témaköre közös, de az is, hogy kivétel nélkül mindegyiknek megrázó ereje van. Az ikonszerű képek, a tusrajzok, festmények, kerámiák, porcelánok, textilek nagy hatással vannak a nézőre. Bár a csaknem kétezer éves történetet dolgozzák fel, mégis valamennyi huszonegyedik századi alkotás, és a huszonegyedik századi befogadókhoz szól. A megnyitó hangulatát Demeter Judit zeneművészeti szakközépiskolás klarinétjátéka tette még ünnepélyesebbé.

A.