Játékos emlékdélután

A Pro Ludo Társaskör idén is emlékdélutánt szervezett a Virányosi Közösségi Házban dr. Kiss Áron tiszteletére. Az eseményen Pro Ludo-díjat vehetett át Csányi János mérnök, informatikus, a Játékház.hu Egyesület elnöke.

Ahogy tizenhat éve minden esztendőben, dr. Kiss Áron (1845–1908) tisztelői ezúttal is megkoszorúzták a neves pedagógus, közösségszervező és játékgyűjtő emléktábláját, amelyet a róla elnevezett utcában állítottak születése 150. évfordulóján. A Gálbory család villájának kertjében tartott ünnepségen dr. Trencsényi László, a Magyar Pedagógiai Társaság ügyvezető elnöke mondta el művelődéstörténeti aspektusú gondolatait az 1891-es esztendő kapcsán, amikor megalakult a Magyar Paedagogiai Társaság, megjelent a Magyar gyermekjáték-gyűjtemény, valamint kihirdetették a korszakos Magyar Óvodai Törvényt. Mindezekhez szorosan köze volt Kiss Áronnak.
A koszorúzást követően a Virányosi Közösségi Házban folytatódott az emlékdélután. Kriston Vízi József a 120 évvel ezelőtt megjelent emblematikus Magyar gyermekjáték-gyűjtemény megszületésének körülményeit és a kötet utóéletét, mai napig tartó szellemi üzenetét vázolta fel. Kriston-Bordi Zsuzsanna bemutatta a Mozaik Kiadó interaktív táblára készített digitális tankönyveinek néhány látványos elemét, illetve a hagyományos könyvformátumban megjelenő, Játékmozaik című gyűjteményt. A kötetben található, tanteremben vagy szabadtéren egyaránt alkalmazható, figyelem- és együttműködés-fejlesztő játékokból néhányat az egyik szerző, Kovács Nikoletta szabadidő-szervező tréner be is mutatott a jelenlévőknek.
Az előadások és a szakmai eszmecsere után adták át a Szentiványi Tibor mérnök és játékbúvár (1931–2009) által tíz éve alapított Pro Ludo-díjat. A korábbi díjazottak és a Szentiványi család képviselőiből álló testület ebben az évben Csányi János mérnök, informatikust, az Internet Játékház főszerkesztőjét, a Homoludens.hu Egyesület elnökét találta a legalkalmasabbnak az elismerésre.

z.