Jubileumi_muvesztelep

Jubileumi művésztelep

Érdekes témát választottak a szervezők az idei Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelep vendégei számára: az atmoszférát. Az alkotásokból a MOM Kulturális Központban nyílik kiállítás szeptember 2-án.

Tizenötödik alkalommal rendezik meg a Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepet, amelyen ezúttal tizenhat alkotó vesz részt. A művészek rövid budapesti tartózkodás után augusztus 28-án utaztak le Szántódra, az önkormányzat ottani ifjúsági táborába, hogy vászonra vigyék szerzett benyomásaikat.
Hat államból – Németországból, Oroszországból, Bulgáriából, Romániából, Szlovákiából és Ukrajnából – érkeztek vendégek, de természetesen hazai művészek is szerepet kaptak. A visszatérők mellett új bemutatkozók is voltak: Tanja és Reinhard Niederfeld Németországból, Sergey Borisov Oroszországból, valamint Nenko Balkanski és Zöld Anikó itthonról.
Idén a szokásosnál rövidebb idő áll rendelkezésre az alkotáshoz – emelte ki Breznay András, a művésztelep vezetője, akit még a rendezvény előtt kérdeztünk –, ezért a résztvevők kiválasztásánál fontos szempont volt, hogy az adott művész ismerje a Hegyvidéket, s ha nem, akkor a munkássága kötődjön az alkotótábor idei témájához, az atmoszférához. Breznay András, mint mondta, az impresszionizmus felé mutató alkotásokra számít, amelyeken nem a kép élessége, a kontúrok számítanak, sokkal inkább a megragadott hangulat, a légkör, az, amit szavakkal nem, csak vizuálisan lehet „elmondani”.
Immár hagyományos módon az alkotók a Hegyvidéknek ajándékozzák egy-egy művüket. A tábor előkészítésekor olyan helyeket kerestek a kerületben, amelyeknek jellegzetes az atmoszférája – például a művészek letekinthettek a Városmajori Jézus Szíve Plébánia templomtornyából a városra. Hogy végül mely helyek ösztönözték őket alkotásra, azt mindenki megláthatja a művésztelep képeiből készült kiállításon. A tárlat szeptember 2-án 16 órakor nyílik a MOM Kulturális Központ kupolatermében, és szeptember 15-ig látogatható.

(Balázs)