Ket_hegyvideki_szarvas1

Két hegyvidéki Szarvas

Klóze Róbert az 1900-as években vendéglőt és vegyeskereskedést működtetett a Zugligeti úton. Sem a vendéglő, sem a bolt nem áll már, azonban a leszármazottak máig hegyvidéki polgárok. Az unoka, Nagy Róbert a Németvölgyben él, lakásában ma is a nagyapja tulajdonát képező bútorokat használják.
A család által egykor üzemeltetett vendéglőt a Szarvashoz címezték. Már a XVIII. században is működött, 1911-ben került a Klóze családhoz. Az egykori Mozaik téri villamosmegállótól kicsit feljebb volt, a Zugligeti úton, a vegyesbolt pedig vele szemben, a mai kanadai nagykövetség (abban az időben a Zsidó Szeretetszolgálat működött az épületben) udvarának sarkában állt – meséli Nagy Róbert. A családi emlékezet megőrizte, hogy a Zugligeti út bal oldalán, a vendéglőtől felfelé, kukoricatáblák húzódtak, és még a második világháborút követően is ott élt Schulz néni, aki kecsketenyésztéssel foglalkozott. Klóze Róbert 1940-ben elhunyt, és megosztotta vállalkozását fiai között: Ferenc a vegyesboltot, Róbert a vendéglőt kapta.
A különböző helyeken gyakran felbukkanó elírásokat is tisztázza Nagy Róbert: a Szarvas vendéglő két helyen is működött, mivel az eredeti épületet 1928-ban, a villamosmegálló kialakításakor lebontották, s ekkor új épületbe költözött, a mai Szarvas Gábor út másik oldalára. A vállalkozás jómódot biztosított a Klóze családnak, vadászterületet béreltek a Pest megyei Páty határában, ahol minden ősszel nagy társasági összejövetel keretében mulatsággal ért véget egy-egy vadászat.
Helytörténeti szempontból kiemelkedően fontos képeslapokat adott ki Klóze Róbert a vendéglő környékéről. Saját lap örökíti meg például a Zugliget látképét az 1910-es években, de több kép jelent meg a közelben lévő Szent Család-plébániatemplomról is.
A vendéglőt és a fűszerboltot 1940-ben eladták az örökösök. A család ekkor a Virányos, illetve a Kútvölgyi úton lévő villákban élt. A Kútvölgyi úti Klóze Ferenc tulajdona volt, aki kéményseprő mesterként dolgozott, telke átnyúlt egészen a Virányos útig, ahol egy földszintes épületben az alá beosztott kéményseprők öltözhettek. Ez utóbbi ház ma is áll a Virányos út 8. alatt.
A Rákosi-korszakban a pártvezetők előszeretettel választottak maguknak villát a Virányosban, ami azzal járt, hogy az ott lakókat egyszerűen kilakoltatták. A Klóze család inkább eladta az ingatlant, nehogy egyik napról a másikra az utcára kerüljön. Mára csak néhány bútor, festmény és emlék maradt a zugligeti vállalkozásból, valamint a képeslapok a helytörténeti gyűjteményben.Ket_hegyvideki_szarvas2

B. A.