Kulturalis_Orokseg_Napjai3

Kulturális Örökség Napjai – kiemelt kerület a Hegyvidék

Kiemelt kerületként vesz részt a Hegyvidék az Európai Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton. A címet azzal érdemeltük ki, hogy igen sok helyszín várja majd nálunk az érdeklődőket: a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjtemény összefogásában tizenhárom különböző épület, kert, intézmény nyílik meg, amely egyébként nem, vagy csak nehezen látogatható.

Az Európa Tanács védnökségével már negyvennyolc országban rendezik meg az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Kulturális Örökség Napjait. A program célja, hogy a polgárok felfigyeljenek saját hazájuk szellemi örökségére, megismerjék az egyes kiemelkedő épületek értékeit. A hagyományosan szeptember harmadik hétvégéjén (most szeptember 17–18-án) megrendezett esemény során országszerte sok száz ilyen épület kapuja nyílik meg a látogatók előtt, ebből tizenhárom a XII. kerületben. Az alábbiakban ezeket ismertetjük röviden, kedvcsinálóként.

*

Barabás-villa. Barabás Miklós festő 1839-ben vásárolta meg a Városmajor utca 44. alatti szőlőskertet, ahol saját tervei alapján építette fel klasszicista stílusú épületét, amelyet nyári lakként használt. A 2003-ban teljes körűen felújított épületet szeptember 17-én 9 és 12 óra, szeptember 18-án 10 és 16 óra között lehet bejárni óránként induló csoportokkal. Igény szerint minden páratlan órában német nyelven indulnak a csoportok.

Svábhegyi víztorony. A svábhegyi víztorony 1913 óta működik, 30 méter magas, 200 köbméteres – ipari műemlék. Máig nélkülözhetetlen, ez adja a magasabb budai hegyi részeken lakók ivóvizét. A vasbeton építkezés egyik korai emléke, építése során nagy gondot fordítottak a harmonikus megjelenésre. A víztorony szeptember 17-én 14-től 16 óráig látogatható vezetéssel.

Arany János Általános Iskola és Gimnázium. Az egykor apácák által működtetett iskolaépületet a szombaton és vasárnap 11 órakor induló csoportokkal lehet bejárni. A vezetés rövid projektoros bemutatóval indul.Kulturalis_Orokseg_Napjai1

Városmajori Jézus Szíve Plébániatemplom. A két világháború között, 1933-ban épült fel a három épületből álló együttes. A magyar szecessziós stílusú kistemplom a legrégibb, 1921 és 1923 között épült Árkay Aladár tervei szerint. A nagytemplom alapkövét 1932. június 29-én tették le. 1933. június 4-én, pünkösd ünnepén szentelték fel az új templomot, amely Budapest első modern vasbeton templomaként – újszerűsége miatt – sok vitát váltott ki. A templom szombaton 10-től 24 óráig, vasárnap 12-től 17 óráig látogatható. Külön érdekesség, hogy félóránként fel lehet menni a toronyba, a harangokig. Az első csoport 10 órakor indul, az utolsó 17.30-kor. A templombelső megtekintése vezetéssel is lehetséges. Gyermekeknek külön csoport indul 13.30-kor, felnőtteknek pedig 19.30-kor és 22 órakor.

Szent János Kórház. Tavaly ünnepelte fennállása 300. évfordulóját a kórház. Jelenlegi formáját a Diós árok mentén 1898-ben nyerte el. A séta során megismerhetők a pavilonszerű épületek között megbúvó művészeti értékek, csakúgy, mint a kórház kápolnájának freskói. A vezetés szeptember 17-én 10 órakor kezdődik a kórház főbejárata előtt.

Jókai-kert. Jókai Mór egykori svábhegyi kertje idén megszépülve fogadja az érdeklődőket. Gyümölcsfák, rózsakert, szőlőlugas várják a látogatókat, akik megpihenhetnek az író egykori faragott kőpadján is. A kert szombaton és vasárnap 8 és 19 óra között szabadon látogatható, míg szeptember 17-én 11 órakor vezetés indul.

Medgyaszay-házak. A Kiss János altábornagy utcai társasházakat Medgyaszay István, a szecesszió egyik jeles magyar építésze tervezte. Az épületeket 1919-ben adták át, magyar népi motívumokkal díszítették, és egységes stílust képviselnek, az erkélykorlátoktól a homlokzati vakolat díszítéséig harmonizálnak egymással. A házak szombaton és vasárnap 10 és 18 óra között egyénileg látogathatók, vezetés mindkét nap 10.30-kor és 14.30-kor indul.

Kós Károly Általános Iskola. Idén ünnepli alapítása 100. évfordulóját az oktatási intézmény épülete. A szecessziós stílusú ház a századforduló utáni évek Budapestjének egyik legmodernebb és legeredetibb általános iskolája volt. A belső tereket díszkút és műalkotások ékesítik. A szeptember 17-én 10 órakor induló csoporttal látogatható.Kulturalis_Orokseg_Napjai2

MOM Kulturális Központ. Egy nagyszabású beruházásnak köszönhetően az 1951-ben átadott, részben műemlékvédelmet élvező MOM Kulturális Központ modern, a XXI. század technikai igényeit kiszolgáló, korszerű épületegyüttesként újult meg 2011-ben. Az épület szabadon látogatható mindkét napon 10-től 20 óráig. Séták vezetővel: 16, 18 (szükség esetén angol nyelven) és 20 órakor.

Polgármesteri hivatal. Az elöljáróság székházának, a mai polgármesteri hivatalnak az építése 1938 őszén kezdődött meg, de számos alkalommal szünetelt a munka, mert a II. világháború már éreztette hatását: hol a katonai behívások, hol a fuvarhiány, máskor pedig az építőanyagok drágulása miatt nem tudták folytatni. Az épületet, amely Henny Ferenc építészmérnök tervei alapján készült, 1940-ben avatták fel. Szervezett séta keretében látogatható, ami 9 órakor indul a hivatal elől.

Testnevelési Egyetem. Az egyetem épületét 1885 és 1888 között Hauszmann Alajos tervei alapján építették. 1925-ben itt alakult meg – Klebelsberg Kunó javaslatára – a Magyar Királyi Testnevelési Főiskola, illetve jogutódja, a mai Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara. Számos márványtábla, a szoborparkban pedig sportdiplomaták és vezetők szobrai utalnak az elődökre és kiemelkedő sportbeli teljesítményeikre. Az intézmény szabadon látogatható szeptember 17-én és 18-án 10-től 16 óráig. Szervezett séta a Győri út 13. alatti bejárattól indul szombaton és vasárnap 10, 12 és 14 órakor.

Rendőrtiszti Főiskola. Eredetileg az Isteni Szeretet Leányai apácarend zárdája volt. A csodálatos panorámával rendelkező, négyemeletes épületet a második világháborút követően állították az oktatás szolgálatába. A program során Cathry Szaléznak, a fogaskerekű svájci származású építőjének villája is megtekinthető majd, utána pedig az Úti Madonna-kápolnához lehet elsétálni, vezetővel. A séta az iskola főbejárata elől indul szeptember 17-én 10 órakor.Kulturalis_Orokseg_Napjai4

Tanítóképző Főiskola. Az ELTE Tanító- és Óvóképző Kar elődintézménye a 1869-ben Eötvös József által alapított budai állami tanítóképezde, az első magyarországi állami tanítóképző intézet volt, amelyet évtizedeken át a magyar népoktatás és a népiskolai tanítóképzés meghatározó intézményeként, „mintaképezdeként” tartottak számon. A kar épülete 1911-ben létesült, tehát ebben az évben ünnepli 100. évfordulóját. Az I. emeleti intézettörténeti kiállítás a tanító- és óvóképzés történetét mutatja be. Látogatható: szombaton 10 és 14 óra, vasárnap 10 és 12 óra között. Szervezett séta szombaton 10 órakor indul az épület főbejáratától.

*

Reméljük, mindenki talál rokonszenves programot a kínálatból, és felkerekedik, hogy jobban megismerje a Hegyvidék múltját, azoknak az épületeknek a történetét, amelyek mellett naponta elhalad. A részletekről a Hegyvidéki Helytörténeti Gyűjteményben érdeklődhetnek (Beethoven utca 1/b, telefon: 457-0501). A Kulturális Örökség Napjainak további programjairól a www.oroksegnapok.hu internetes oldalon találnak információkat.

B. A.