Magyar_arany_es_bronz_szamszerijaszatban

Magyar arany és bronz számszeríjászatban

Hazai sikereknek is tapsolhatott a publikum a Csörsz utcai Dr. Koltai Jenő Sportközpontban augusztus első hetében megrendezett X. Field Számszeríjász Európa-bajnokságon. Az ötvenöt év feletti férfiak csapatversenyét a Kuti Gusztáv, Mátrai István, Terényi Antal összetételű magyar trió nyerte, míg Mátrai István egyéniben a harmadik helyet szerezte meg.

Rangos kontinensviadalnak adott otthont a Hegyvidék: a Dr. Koltai Jenő Sportközpontban augusztus 1. és 6. között megrendezett X. Field Számszeríjász Európa-bajnokságon öt kategóriában – kadett, junior, férfi, női és szenior – tizenkét ország közel száz versenyzője szállt harcba a kontinens legjobbjainak járó aranyérmekért. Az esemény rangját emelte, hogy legutóbb majd’ tizenöt éve rendeztek világversenyt Magyarországon, a velencei vb óta gyakorlatilag nem járt komolyabb nemzetközi mezőny hazánkban.
A versenyzéstől korábban visszavonuló, négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok, a sportág összes világcsúcsát magáénak tudó Baranyi József távollétében ezúttal nem lehettek vérmes reményeink, ennek ellenére kiválóan szerepeltek a magyar nyílpuskások: az ötvenöt év feletti kategóriában a hosszú idő óta először a legjobb – Kuti Gusztáv, Mátrai István, Terényi Antal – összeállításban pályára lépő hazai csapat aranyérmet szerzett. Ugyancsak a szeniorok versenyében harmadik lett a csapat sikeréből is oroszlánrészt vállaló Mátrai István, aki a Magyar Sportlövők Szövetsége számszeríjász szakágának vezetőjeként az Eb főszervezői tisztét is ellátta.
A csapatverseny rendkívüli izgalmakat hozott, hiszen a végelszámoláskor aranyat érő 2327 körös eredmény azt jelentette, hogy a magyarok kilencven lövésből mindössze négy körrel előzték meg a második észteket. Összességében a hazai küldöttség teljesítménye megfelelt az elvárásoknak, egyedül az ötödik helyre befutó női csapat érhetett volna el előkelőbb helyezést, a szakma akár bronzéremre is esélyesnek tartotta a gárdát. Azért itt is volt ok az örömre, hiszen Kocsis Mária remek versenyzéssel bekerült a nyolcas döntőbe, ahová rajta kívül csak horvát, orosz és német íjászok jutottak be.
A legtöbb aranyérmet (hetet) a horvátok nyerték, őket a két elsőséggel hazatérő oroszok és az egy aranyat szerző magyarok követték az éremtáblázaton. Az Eb felvezetéseként első alkalommal megrendezett Hegyvidék Kupán is elsöprő horvát siker született, déli szomszédunk a megszerezhető ötből négy bajnoki címet gyűjtött be, egyedül a szeniorok között állhatott fel egy német versenyző a dobogó legmagasabb fokára.
Mátrai István, az újdonsült Európa-bajnok lapunknak elmondta, bár címvédőként indult a versenyen, ezúttal a sikeres lebonyolítást saját eredményessége elé helyezte. „Elsősorban a sportág népszerűsítése volt a célunk, amikor megpályáztuk a kontinensviadal megrendezését – hangsúlyozta –, hiszen az utóbbi időben egy kicsit gyengébben szerepeltünk az utánpótlás-korosztályban. Számomra éppen ezért az arany- és a bronzéremnél is nagyobb örömet jelent, hogy több tehetséges fiatal versenyzőt sikerült elindítani az Európa-bajnokságon.”
A sportember külön köszönetet mondott a Hegyvidéki Önkormányzatnak, valamint a XII. kerületi Szabadidősport Központnak a viadal megrendezéséhez nyújtott anyagi támogatásért, illetve a helyszín biztosításáért. Hozzátette: a kedvező tapasztalatok birtokában a jövőben szeretnének további versenyeket szervezni a Hegyvidéken, annál is inkább, mert a kerületben korábban több lőtér is működött. Ennek az együttműködésnek az első kézzelfogható jele az Eb "nulladik" napján megtartott Hegyvidék Kupa, amelyen mások mellett a válogatott keretek tagjai is elindultak. Szintén a sportág népszerűsítését szolgálta, hogy a versenyek végeztével a nézők élesben is kipróbálhatták a számszeríjászatot.

ám.