Mozi_a_lombok_alatt

Mozi a lombok alatt

Emlékeznek arra a jelenetre Tornatore filmjéből, a Cinema Paradisóból, amikor a szabadtéri mozi utolsó előadásán az Odüsszeiát vetíti Salvatore – akit már nagyon kínoz nem is annyira a hosszú, forró nyár, mint inkább szerelme távolléte –, és a hatalmas cseppekkel eleredő eső nemcsak a vetítésnek, de a nyárnak és a szenvedésének is véget vet? Azt nem tudjuk, a Szamos Cukrászda kertjében hány „Salvatore” várt valamire, azt viszont igen, hogy az égiek kegyéből sem a vetítést, sem a kései nyarat nem szakította meg egyetlen csepp eső sem. Sőt, egész nyáron összesen háromszor fordult elő, hogy a csütörtök esti kertmozi elmaradt a rossz idő miatt.
„Július elsejétől mindvégig telt házzal mentek az előadások, a könnyed, nyáresti szórakozáshoz ideális filmeket hamar megszerette a közönség – mondta Herczeg Józsefné, a sorozatot szervező Jókai Klub igazgatóhelyettese. – Örültünk, amikor a Szamos – immár többedszer – partnerül hívott bennünket, reméljük, ők is elégedetten zárták a sorozatot.”
A főleg európai, valamint néhány amerikai filmet csütörtök esténként 100-150 néző láthatta – mesélte az utolsó előadás előtt a kertmozi szervezője, Egervári Gábor. „Általában visszatérő közönségünk van, főleg a környéken lakók, de jönnek más kerületekből, sőt, a Duna túloldaláról is. Vetítettük a többi között a Bérgyilkos a szomszédom, az Olasz nyelv kezdőknek, az Eladó a szerelem és a Lélektől lélekig című filmeket. A közönséggel együtt mi is reméljük, hogy jövőre folytatódik a sorozat” – tette hozzá, és a kezdéssel megvárta, hogy a nézőtéren mindenki megkapja a felszolgálóktól a kért italokat, hideg söröket, üdítőket.
Majd e szezonban utoljára még egyszer elcsöndesedett a közönség, felcsendült a főcímzene, és a 2011-es Jókai Kertmozi záró filmjeként elkezdtek peregni a Van barátod? című francia vígjáték kockái.

AI