Szigorubban_buntetik_a_kozlekedesi_kihagasokat

Szigorúbban büntetik a közlekedési kihágásokat

Változott a közúti közlekedési szabályszegések bírságolási rendszere. Egyes kihágások szigorúbb elbírálás alá esnek, illetve több, úgynevezett előéleti pontot jelentenek, így akár már két súlyos eset után is szüneteltethető a vezetői jogosultság.

A tavaly december 20-án elfogadott, július 1-jén hatályba lépő törvénymódosítás nyomán az egyik legjelentősebb változás, hogy bizonyos jogsértések, így a gyorshajtás, a biztonsági öv használatának elmulasztása, a tilos jelzésen történő áthaladás és ittas vezetés esetén a járművet vissza lehet tartani a bírság megfizetéséig. Szintén visszatartható a jármű, ha vezetőjének vagy üzembentartójának közigazgatásibírság-tartozása áll fenn. Ez utóbbi jogszabályváltozástól a rendőrség elsősorban azt reméli, hogy hatékonyabban vissza tudja szorítani a külföldi rendszámú autókkal elkövetett szabályszegéseket. A visszatartásra országszerte várakozóhelyeket jelöltek ki, de a jármű őrzéséről a tulajdonosnak kell gondoskodnia.
Kikerülnek a közigazgatási eljárási körből a gyermekbiztonsági rendszer, a motorkerékpár-bukósisak és a mobiltelefon használatára vonatkozó rendelkezések, ezek a jövőben szabálysértésnek minősülnek, s legfeljebb 30 ezer forintos bírsággal sújthatók. Ugyanakkor az ittas vezetés eddigi szabálysértési alakzata, a megengedett legnagyobb sebesség túllépése, illetve a vasúti átjárón tilos jelzés ellenére történő áthaladás átkerül a közigazgatási bírsággal sújtandó szabályszegések közé. Ittas vezetésnél véralkohol-koncentrációtól függően 150, 200 vagy 300 ezer forint lehet a bírság, és 6-8 büntetőpontot szabhatnak ki érte. A jogosítványt csak akkor veszi el a rendőrség, ha az ittasság foka eléri a bűncselekményi szintet, azaz a 0,8 ezreléket. Gyorshajtásnál továbbra is szabálysértésnek minősül a közigazgatási bírság hatálya alá nem tartozó, 15-20 kilométeres óránkénti sebességtúllépés.
Változik a biztonsági öv használatára vonatkozó bírságolás is: lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton és autópályán 40 ezer forint a bírság mértéke, amit az utasnak és a járművezetőnek külön-külön kell megfizetnie, ha egyikőjük sem volt bekötve. Ezért a szabályszegésért csak a sofőrnek jár büntetőpont. Abban az esetben, ha gyorshajtás, biztonsági öv használatának elmulasztása, tilos jelzésen történő áthaladás, ittas vezetés miatt indul közigazgatási eljárás, és az elkövető a helyszínen ismertté válik, az üzembentartóval szemben nem, csak a tényleges elkövetővel szemben folytatható le eljárás.
Szigorodnak az egyes jogsértésekhez rendelt előéleti pontszámok: szabálysértéseknél 1–5 helyett 1–8 pont, gondatlan bűncselekmény esetén 6 helyett 9, szándékos bűncselekménynél 9 helyett 11 pont jár. Ez azt jelenti, hogy akár már két súlyos szabályszegéssel elérheti valaki a 18 pontot, ami a vezetési jogosultság fél évig tartó szüneteltetését vonja maga után.
A bírságot készpénz-átutalási megbízással 15 napon belül kell befizetni. Bankkártyát is lehet majd használni (a rendőrség már tervezi az elfogadó terminálok beszerzését), illetve koncentrált akció esetén, amennyiben pénzkezelésre felhatalmazott munkatárs van a helyszínen, készpénzzel is lehetséges fizetni. A Közlekedési Hatóság központi bírságnyilvántartást hoz létre, amelyből ellenőrizni tudja, kik azok, akik nem fizettek ki egy esetleges korábbi bírságot.

z.