Tamad_a_parlagfu

Támad a parlagfű

Ami jól jött a nyaralóknak, kellemetlenül érintette az allergiásokat: az elmúlt napok kánikulája miatt gyorsabban nőtt a parlagfű, így jelentősen megemelkedett a pollentartalom a levegőben. Ez a Hegyvidéken élőket is érinti, annak ellenére, hogy a kerületben csak kis számban fordul elő a gyomnövény. A pollenallergia tüneteinek intenzitása az allergológus szakember szerint néhány egyszerű praktika alkalmazásával is csökkenthető.

A kánikula miatt tovább nőtt a levegő pollenterheltsége, az ország legnagyobb részén múlt hét óta bordó, illetve sötétbordó riasztás van érvényben. Mindez nagyon magas terhelési szintet jelent: a legtöbb területen, így Budapesten is köbméterenként száznál több pollenszem található a levegőben, egyes régiókban pedig a kétszázat is meghaladja a köbméterenkénti pollenszám. Ez a szint a parlagfű-allergiásoknál már rendkívül komoly tüneteket idézhet elő. Amíg nem lesz tartós esőzés, addig a következő hetekben növekedő, illetve hasonlóan magas parlagfű-pollenkoncentráció várható – derül ki az Országos Környezetegészségügyi Intézet legutóbbi jelentéséből.
„A parlagfű elsősorban a parlagon hagyott mezőgazdasági területeken tud megjelenni nagy mennyiségben. Ilyenek szerencsére nincsenek a Hegyvidéken, a pollenjei azonban messzire szállnak, így lehetséges, hogy itt is magas a pollenkoncentráció” – adott helyzetjelentést Péter Mihály, a polgármesteri hivatal városgazdálkodási irodájának munkatársa. Mint elmondta, természetesen a kerületi ingatlanokon is megjelenhet a parlagfű, a gyomos telkek miatt számos bejelentés érkezett az önkormányzathoz. Eddig közel húsz tulajdonost köteleztek gyommentesítésre. A parlagfűszezon még nem ért véget, így valószínűleg újabb felszólításokra lesz szükség az elkövetkező hetekben.
A környezetvédelmi ügyintéző arra hívta fel az ingatlantulajdonosok, földhasználók figyelmét, hogy a védekezés elmulasztása növényvédelmi bírság kiszabását vonja maga után, aminek összege belterületen tizenötezertől hétszázötvenezer forintig terjedhet. A bírság többször kiszabható. Abban az esetben, ha a felszólítás ellenére sem végzik el a parlagfű-mentesítést, közérdekű védekezés rendelhető el, aminek költségeit megtéríttethetik az érintettel.
A parlagfű nem ismeri a telekhatárokat, a gyomnövény éppúgy gyökeret verhet a magántelkeken, mint a közterületeken. „A legtöbb jelzést idén a Gesztenyés kertből kaptuk; a park felújított részein, amit a kivitelező tavasszal friss termőfölddel borított, újból és újból megjelennek a parlagfűhajtások” – számolt be tapasztalatairól Kocsisné Kamocsa Mariann, a városüzemeltetési iroda kertészeti előadója. A kerületi önkormányzat, a MOM Kulturális Központ, valamint a parkot üzemeltető fővárosi Főkert Zrt. – amely hivatalosan még nem vette át a felújított parkrészt – egyaránt végeztetett kaszálást. A cserjék között és a fatöveknél, ahová nem ér el a kasza, még újra és újra előbukkan a parlagfű. Ezeket a kertészeknek egyenként, kézzel kell kihúzniuk, ám munkájukat a parkban sétálók is segítik. Már több ízben is kupacnyi parlagfüvet gyűjtöttek össze az önkéntesek – az összefogással lassan sikerül úrrá lenni a rossz termőföld okozta problémán.
Kocsisné Kamocsa Mariann tapasztalatai szerint a kerületi parkokban, közterületeken általában felújítást, tereprendezést, földmunkát követően jelenik meg a parlagfű, sokszor ugyanis pollennel szennyezett földet terítenek le. Ha valaki nemcsak a saját telkén, hanem a háza előtti zöldterületen helyez el friss termőföldet, akkor itt is fokozottan figyelnie kell a parlagfű megjelenésére – az ingatlan előtti zöldsávok gondozása, kaszálása, gyommentes állapotban tartása ugyanis az ingatlantulajdonos kötelezettsége. Azokat a közterületeket, ahol a korábbi években parlagfüvet találtak, most fokozottan ellenőrzi az önkormányzat, hogy időben megtörténjen a kaszálás, és megelőzzék a gyomnövény terjedését.
A szakemberek becslései szerint Magyarországon jelenleg minden negyedik-ötödik ember allergiás a parlagfűre. A tünetek – szem viszketése, könnyezése, folyamatos tüsszögés, orrfújás – a pollenszórás csúcsidőszakában, általában a nyár végén, ősz elején jelentkeznek a legerősebben.
A Budai Allergiaközpont allergológusa szerint a tünetek intenzitását csökkenteni lehet néhány egyszerű praktikával. Dr. Balogh Katalin azt javasolja, hogy amíg az allergén növény magas koncentrációban van jelen a levegőben, a lakásban tartsuk inkább zárva az ablakokat. A szellőztetést semmiképpen se reggel 5 és 10 óra közé időzítsük, a pollenkoncentráció ugyanis ebben az időben a legmagasabb. Autóban történő utazás közben is tartsuk zárva az ablakokat, és használjuk a belső keringetésű, pollenszűrővel ellátott légkondicionálót. A berendezést rendszeres időközönként tisztítsuk, és ne feledkezzünk meg a szűrő évenkénti cseréjéről sem. Vonaton, buszon üljünk háttal a menetiránynak, hogy a huzat ne az arcunkba hordja a polleneket.
Allergiások számára ajánlott az esténkénti hajmosás, így megelőzhetjük, hogy az éjszaka folyamán a hajunkról a párnánkra tapadó polleneket belélegezzük, ezzel is nehezítve a nyugodt, pihentető alvást. A szabadban történő teregetést is kerülni kell, mert a frissen mosott, nedves ruhákon könnyedén megtapadnak a pollenek, így a ruha viselése közben ismét fokozottan jelentkezhetnek a tünetek.

z.