A_termeszetben_a_termeszetrol

A természetben a természetről

Zöld esélyegyenlőségi napot szervezett augusztus 20-án a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A Sas-hegyi Látogatóközpontba meghívott kerekes székben élők a tűzijáték megtekintése előtt – pályázati forrásból megvalósuló – ismeretterjesztő programokon vehettek részt. A nagyközönség számára szeptemberben új rendezvénysorozat indul.

A Közép-Magyarországi Operatív Program 33,6 millió forintos támogatásával ősszel ingyenes rendezvényekkel várja az iskoláskorú gyerekeket és családjaikat a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság. A fenntartható életmódot és a környezettudatos viselkedést népszerűsítő „Zöld jeles napok és tájbejárás-sorozat Budapesten és környékén” című projekt keretében a résztvevők szakemberek kalauzolásával ismerkedhetnek meg a főváros és környéke természeti értékeivel, valamint a falvak hagyományos életmódjával.
A rendezvénysorozat nyitányaként augusztus 20-án Zöld esélyegyenlőségi napra hívták a kerekes székben élőket a Sas-hegyi Látogatóközpontba, ahol a vendégek az állandó interaktív kiállítás, valamint a tűzijáték megtekintése mellett különböző bemutatókon is részt vehettek. Nagy sikert aratott Az alkalmazkodás mesterei című interaktív előadás, amelyben a városi környezetben az emberekkel együtt élő, mégis legtöbbször láthatatlan kisragadozókat mutatták be.
Mint kiderült, ezek az állatok a bujkálás nagymesterei, szinte tökéletesen alkalmazkodtak a városi léthez. Az Észak-Afrikából és Dél-Spanyolországból származó egér ősszel a hideg elől menekül a lakásokba. Éjszakai állat, a szemei és fülei éppen ezért aránytalanul nagyok. Északkelet-Kínából érkezett Európába a vízparti patkány, amelynek legfontosabb érzékszerve a bajusza, ennek segítségével tájékozódik, illetve keresi meg élelmét. Erős pikkelyes farkának köszönhetően szinte mindenhová képes felmászni, fogaival akár a faládák eresztékeit is fel tudja nyitni. Legnagyobb városi ellensége a görény, a ragadozó még a legnagyobb patkányt is elpusztítja.
A padlásokon élő, a kukákban is előszeretettel turkáló nyest szereti a gyümölcsöt, a péksüteményt, és a madárfiókákat is elkapja. Egyre több róka merészkedik be a városokba, főleg a nagyáruházak parkolójában fordulnak elő, ahol az erős lámpákon megégő rovarokat eszik meg. A rókánál is nagyobb az akár húszkilósra megnövő borz, amely a gilisztákat követve téved be a kertekbe.
Az ősszel folytatódnak a nagyközönségnek szóló ismeretterjesztő családi programok, a rendezvények középpontjában a természeti értékek bemutatása és a környezetvédelem áll. Szeptember 3-án és 10-én, 12, illetve 15 órától Az alkalmazkodás mesterei címmel különleges kisállat-bemutató várja az érdeklődőket a Sas-hegyi Természetvédelmi Területen. A gyerekek és szüleik testközelből ismerkedhetnek meg a városokba, parkokba, pincékbe és kamrákba beköltöző kisragadozókkal, megfigyelhetik az állatok viselkedését, mozgását, táplálkozását, külső jellegzetességeit. A részvételi díj felnőtteknek 1000, kedvezményes áron 500 forint. A részletek a www.sas-hegy.hu honlapon olvashatók.
Szintén szeptember 3-án rendezik a Gurgolya-túrát, ami mások mellett betekintést enged a budaörsi kopárok fokozottan védett természeti terület sajátos élővilágába. A hét kilométeres túrán a sziklagyepek késő nyári, kora őszi értékeire is felhívják a figyelmet. Találkozás: előzetes bejelentkezés után 9 órakor a 90-es busz Csillebérc–KFKI végállomásánál. A részvételi díj felnőtteknek 500 forint, míg a kedvezményes jegyért 250 forintot kell fizetni.
A Kulturális Örökség Napjai programsorozathoz kapcsolódva szeptember 17-én sétát szerveznek az idén megszépült svábhegyi Jókai-kertben. Az ingyenes kertbejárás 11 órakor indul, további információ a 391-4626-os telefonszámon kapható. Szeptember 24-én szintén a Jókai-kert ad otthont a nagy sikerű Jókai kora, Jókai bora című, borkóstolóval egybekötött irodalomtörténeti estnek, amelyen egyebek között Jókai Mór hegyvidéki és komáromi kötődéseiről is szó esik. A program 16–19 óráig tart, a részvételi díj 1000 forint. Bővebb információk: +36-30-663-4670.

Em.