Tuzijatek1

Tűzijáték: botrány az Erzsébet-kilátónál

Az országos közmédiát is foglalkoztató botránnyá nőtte ki magát, hogy augusztus 20-án este belépőt kellett fizetni mindazoknak, akik a János-hegyi kilátóból szerették volna megnézni a tűzijátékot. A jegyeket a kilátó alsó szintjén működő kávézó tulajdonosa árulta, aki szerint nem belépődíjat szedtek, hanem a tűzijáték ideje alatt nyújtott catering szolgáltatásokért kértek pénzt. Azt azonban még az üzemeltető marketingvezetője sem tudta megmondani, hogy milyen étel- és italfelszolgálást nyújtottak. Az ügy a rendőrségen folytatódik.

Azért itt, a Hegyvidéken is történnek elképesztő dolgok: ezer, kétezer, illetve háromezer forintot kellett fizetnie annak, aki a János-hegyi Erzsébet-kilátóból szerette volna megnézni a tűzijátékot augusztus 20-án este, attól függően, hogy milyen magasról kívánta látni a fényeket. (Külön érdekessége a dolognak, hogy az első szintről, az „ezerforintos páholyból” nem is látszik semmi a környező fák lombjai miatt.)
„Az eset hatalmas közfelháborodást keltett – mondta el lapunknak Váczi János alpolgármester. – Hétfő reggel több dühös hangvételű telefont kaptam, miszerint nem volt szép dolog, hogy pénzt kértünk azoktól az emberektől, akik az egyébként ingyenesen látogatható kilátóból szerették volna megnézni a tűzijátékot” – mesélte értetlenkedve az alpolgármester. Hogy mi is történt valójában a János-hegyen, arra igen hamar fény derült.

Több száz ember várakozott

Az idén százegy éves Erzsébet-kilátót pár évvel ezelőtt újítatta fel az önkormányzat, a földszinti részén található, közel százhetven négyzetméter alapterületű üzlethelyiséget, valamint a hozzá kapcsolódó, kilátó előtti, díszburkolattal ellátott teraszt idén március elsejétől vette bérbe a kávézót üzemeltető AlbatrosParty Service Kft. Az este nyolc órakor bezáró, nappal ingyenesen látogatható torony augusztus 20-án még fél kilenc után is nyitva állt, és a földszintjén működő Kilátó Caféban vásárolhatta meg a belépőjegyeket az a több száz ember, aki a téren várakozott, mivel – feltételezhetően – a kilátóból szerette volna megtekinteni a tűzijátékot.
Dávid Gábor, a Hegyvidéki Közterület-felügyelet irodavezetője aznap este ellenőrzésen járt arrafelé. „Pont egy másik őrzött önkormányzati ingatlanunk felé tartottam, mert onnan szerettem volna megtekinteni a tűzijátékot, ám fél kilenc előtt pár perccel az Erzsébet-kilátó mellett elhaladva döbbenten tapasztaltam, hogy hatalmas, több száz fős tömeg ácsorog a téren – idézte fel a történteket. – Az emberek felháborodva mondták, hogy valaki az önkormányzat nevében belépőjegyet szed. Rövid kérdezősködés után megtudtam, hogy a kuponokat a büfében lehet megváltani. Azonnal keresni kezdtem az őrt, akinek a feladata lett volna az ingatlan biztosítása, de csak mintegy tízperces keresgélés után sikerült őt megtalálnom. Neki azonnali hatállyal, fegyelmivel felmondtunk, hiszen az ő feladata éppen az lett volna, hogy megakadályozza a kialakult helyzetet, illetve hogy haladéktalanul tájékoztasson arról, ami a helyszínen történik. Mivel már túl nagy volt a tömeg lent és fönt, a kilátóban egyaránt, a helyszínre hívott közterület-felügyelő kollégámmal meg sem kísérelhettük az embereket kiterelni a toronyból, így aki bejutott, onnan nézhette végig az ünnepi eseményt.”

Mintha a szomszéd lakását adnák ki…

A szituáció több kérdést is felvet. Jobb nem belegondolni, hogy a három szintre felvezető, kivilágítatlan csigalépcsőn milyen balesetek történhettek volna! Éppen azért tart zárva a kilátó sötétedés után, mert a lépcsőház belső világítása elégtelen arra, hogy embertömegek biztonsággal feljussanak a toronyba, ráadásul a külső díszkivilágítás reflektorai a mellvédeken belül vannak, így az egyes szintekre érve el is vakíthatják a látogatók szemét (meg persze a tűzijátékot is kevésbé lehet így látni). Vajon ki vállalta volna a felelősséget, ha valaki megcsúszik a lépcsőn és eltöri a lábát? Vagy, ne adj’ Isten, megismétlődött volna az, ami a West Balkánban néhány hónappal ezelőtt? Hatalmas szerencse, hogy semmi ilyesmi nem történt…
„Csalásról, jogalap nélküli gazdagodásról és birtokháborításról egyaránt szó lehet ebben az ügyben” – vélte Váczi János alpolgármester, aki elmondta: a kilátó az önkormányzat tulajdonában áll, és a kávézó üzemeltetőjével kötött bérleti szerződés nyolcadik paragrafusa alapján „a bérlő köteles a látogató nagyközönség számára a kilátó területére szabad bejárást biztosítani”.
A szabad bejárás biztosítása eleve kizárja a belépőjegyszedés lehetőségét, így az mindenképpen jogellenes cselekménynek minősül. „Egy jó példával élve ez olyan, mintha saját zsebre kiadnám valakinek a szomszédjaim lakását, miközben ők nyaralnak – fogalmazott az alpolgármester. – Önmagában is bosszantó, hogy például egy négytagú család a Normafa-parkolótól felsétál majdnem két és fél kilométert a kilátóig, megmássza az utolsó négyszáz métert két kisgyermekkel, majd valaki mosolyogva azt mondja, hogy a tűzijáték megtekintése háromezer forint fejenként.” Az emberek állítólag semmiféle nyugtát nem kaptak, hanem egy papírboltban megvásárolható tombolaszelvényhez hasonló jegyet adott nekik a vállalkozó, háromféle színben, ezt ellenőrizték az egyes szinteken az odaállított „őrök”.

Nem sikerült értesíteni az önkormányzatot

A kávézó üzemeltetője nem tagadta a történteket, bár szerinte az önkormányzat félreérti a helyzetet. Az AlbatrosParty Service Kft. marketingmenedzsere, Kiss Beáta az Index internetes hírportál kérdésére elmondta: nem belépőt szedtek augusztus 20-án, hanem a látogatók számára nyújtott catering szolgáltatásokért kértek pénzt. A marketinges azonban azt nem tudta megmondani, hogy a cég milyen italokat vagy ételeket kínált a vendégeknek. A meglehetősen későn született tervről megpróbálták a szokásos kapcsolati rendben értesíteni az önkormányzatot, de nem sikerült – nyilatkozta Kiss Beáta.
Dávid Gábor szerint a vendéglátós a helyszínen azt próbálta bizonyítani, hogy mindenben jogszerűen járt el, ám ezt az állítását semmilyen írásos bizonyítékkal nem volt képes alátámasztani. „Azzal védekezett, hogy próbált telefonon is elérni, adjak engedélyt a rendezvényt megtartására a toronyban, ám ez nem az én hatásköröm – tette hozzá. – Az épületrészt nem tőlünk, hanem az önkormányzat vagyongazdálkodási irodájától bérli a vállalkozó. A mi hatáskörünk csupán arra terjed ki, hogy ellenőrizzük, az ingatlant a bérlő jogszerűen, illetve a szerződésnek megfelelően használja-e. Sajnos most azt kellett tapasztalnom, hogy nem.”
„Nélkülünk a látogatók meg sem tudták volna nézni a tűzijátékot! – állítja Farkas T. Csaba, a kft. ügyvédje. – Az önkormányzat őrsége a kilátót csak reggel nyolctól este nyolcig tartja nyitva, ezt követően senki nem teheti be oda a lábát. Mi csak megadtuk a lehetőséget arra, hogy a várakozó tömeg megtekinthesse a látványosságot. A hely egyik sajátossága, hogy az ügyfelem által üzemeltetett kávézóból a toronyba egy külön bejáraton át szintén fel lehet jutni, a cég pedig egy rendezvényt szervezett ezen a területen. A kérdés csak az, volt-e joga ezen a helyen eseményt rendezni a kávézó üzemeltetőjének” – tette fel a költői kérdést Farkas T. Csaba a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában adott nyilatkozatában.

Feljelentés ismeretlen tettes ellen

Miután a közterület-felügyelet munkatársai a helyszínre érkeztek, hatalmas kiabálás közepette elkezdték visszaadni az embereknek a begyűjtött pénzt. Hogy mindenki visszakapta-e, azt nem lehet tudni. Jó kérdés persze az is, hogy ha valóban catering szolgáltatást nyújtott a kávézó, illetve ha egy rendezvényre szedtek belépőjegyeket, akkor miért adták vissza bárkinek is a baksist?
Az önkormányzat az ügyben két intézkedést tett: rögtön hétfőn levelet küldött a kávézó üzemeltetőjének, amelyben elmarasztalta szerződésszegő magatartása miatt, és figyelmeztette, hogy amennyiben ismét hasonló visszaélést tapasztal, azonnali hatállyal felmondja a bérleti szerződést. Ezzel egy időben Tusor Gabriella jegyző feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a XII. kerületi rendőrkapitányságon. A rendőrségi eljárás feladata lesz kideríteni, ki és miért nyitotta ki a kilátót.

Mit tehet, aki nem kapta vissza a pénzét? Aki úgy érzi, hogy megkárosították – nyugta hiányában tanúkkal igazolva, hogy aznap este valóban ott járt a kilátóban –, forduljon közvetlenül a jegyeket árusító üzemeltetőhöz. Ha nem jár sikerrel, akkor a rendőrségen tegyen bejelentést.

Ny. N.