Ujra_nyitas_nyitas_az_ujra1

Újranyitás, nyitás az újra

A nyár folyamán néhányan már hozzászoktunk, hogy ismét nyitva áll a hegyvidékiek előtt a MOM Kulturális Központ, pedig az ünnepélyes megnyitója – az arra legalkalmasabb időpontban – a már hagyománnyá vált Hegyvidéki Ősz rendezvénnyel egybekötve zajlik. A megnyitó szlogenje, az „Újranyitás – nyitás az újra” jelzi az intézmény régi–új jellegét. Arról, hogy milyen újdonságokat nyújt a megújult MOM, a kulturális központ igazgatóját, Hambuch Gerdát kérdeztük meg.

– Május 23-án az épület birtokba adása történt meg – idézte fel a közelmúltat Hambuch Gerda, a MOM Kulturális Központ igazgatója. – A nyári hónapok alatt lehetőségünk nyílt az intézmény szakmai munkájának és a szeptemberi évadkezdésnek az előkészítésére; megújult a honlapunk, a műsorfüzetünk és a programkínálatunk is. Korosztályi és műfaji tagoltságot figyelembe véve közel ötven különböző állandó klub, tanfolyam és alkotó közösség folytathatja, illetve kezdheti el működését a MOM Kulturális Központ, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat jóvoltából. A folyamatosan műsorra kerülő koncertek, előadások, gyerekprogramok és filmvetítések mellett szeptember utolsó hétvégéjén ünnepélyes keretek között vehetik birtokba a házat a kerületi polgárok.

Miért éppen szeptember végére időzítették a megnyitót?

– Reményeink szerint akkorra már mindenki visszatér a nyaralásból, mögöttünk van a zajos, fesztiváloktól hemzsegő forró nyár, és az iskolai évkezdéssel kapcsolatos nehézségeken is túl vannak a családok. Így megfelelő módon helyezhetjük fókuszba ezt a kerület életében igen fontosnak számító eseményt. Rengeteg látogatóra számítunk, nemcsak a Hegyvidékről, de az egész fővárosból. A rendezvényt úgy állítottuk össze, hogy mindenki megtalálhassa az érdeklődéséhez legközelebb álló programot.

Mi az, ami más lesz idén?

– Nagyon sok minden, ez a programfüzetünkből is kitűnik. Így például egyebek mellett új kapcsolódási pontokra is szeretnénk felhívni a figyelmet: a látogatók a csodálatos miliő kínálta lehetőségeket úgy élhessék át, mint olyan élményt, amire csak ebben a környezetben kerülhet sor. Gondolok itt az ivókutakkal, napvitorlákkal, díszkivilágítással gazdagított Sirály sétányra, a megújult MOM Café, illetve a Larus étterem szolgáltatásaira is. A közeljövő egyik feladatának tekintjük, hogy a látogatók tudatában a MOM ne pusztán számos programot kínáló intézményként jelenjen meg, hanem olyan találkozóhelyként, ahol a kultúrát annak teljességében élvezhetik, élhetik meg. Az egybenyitott csodálatos terek és építészeti megoldások erre kiváló lehetőséget nyújtanak.

Szeptemberben – mint tudjuk – még nyílnak a völgyben… A nyár és az ősz átmeneti időszaka különleges lehetőséget kínál a programszervezőknek.

– Szeptember a nyár utolsó sóhaja, s mint ilyen, kiválóan alkalmas arra, hogy szabadtéren és az épületen belül is megmutassuk új lehetőségeinket. A szombati nap elsősorban a biokultúráról, a magyar folklórról, a népzenéről, néptáncról szól majd, kiegészülve kézműves és kirakodó vásárral, illetve a Lollini fotókabinnal…

…„És most lefényképezkedünk”…?

– „Hogy mindörökre meglegyünk.” A különböző hangulatú és hátterű kiegészítő elemekkel örökíthetik meg magukat az érdeklődők. A színházterem báltermi funkcióját úgy mutatjuk be, hogy nemzetiségek táncházait hívjuk meg a vízszintbe hozott nézőtérre. A szabadtéri színpad kellemes hangulatát a Solti György Zeneiskola növendékeinek koncertje erősíti majd. Az estét egy nagyszabású Rúzsa Magdi-koncert zárja. A vasárnap elsősorban a gyerekeknek, családoknak szól majd. A Hegyvidéki Ősz alkalmával elmaradhatatlan Halász Judit-koncertet számos gyermek- és felnőttkoncert követi majd, lesznek ügyességi játékok gyerekeknek, bábszínház és „ökolábnyoMOM”-mérés, kalandpark, kiállítás az intézmény termeinek új névadóiról, Bajor Giziről, Barabás Miklósról, Szabó Lőrincről, Simándy Józsefről és Jókai Mórról. A kupolateremben pedig Göntér Endre festőművész „Individuális ikonográfia – elbeszélő érzékiség” című gyűjteményes kiállítását láthatják az érdeklődők. A végére marad a kétnapos rendezvényt megkoronázó „ütős zárás”, az Amadinda ütőegyüttes koncertje.

Legszívesebben minden programról részletesen kifaggatnám, de akkor nem maradna semmi meglepetés a hétvégére.

– Marad azért így is bőven. Gondoljon csak a népszerű borkóstolásra és a finom falatokra! Színes programokkal tarkított hétvégének szánjuk a MOM Kulturális Központ évadnyitóját, melynek házigazdája Borbás Mária lesz, és remélem, az időjárás is kegyes lesz hozzánk, hogy valóban igazi ünneppé válhasson ez a hétvége, mindnyájunk közös örömére.Ujra_nyitas_nyitas_az_ujra2

Antal Ildikó