Vitaminok_es_asvanyi_anyagok1

Vitaminok és ásványi anyagok

„Naponta egy alma az orvost távol tartja”, szól az angol mondás, amit kiegészíthetünk azzal, hogy egy alma – és egy saláta. Egy nap többször is együnk gyümölcsöt, zöldséget, mivel ezek tartalmazzák a legtöbb vitamint és ásványi anyagot, amelyek nélkülözhetetlenek a szervezet megfelelő működéséhez, védik egészségünket.

A vitaminok fontos szerepet játszanak a legalapvetőbb életfolyamatokban: a növekedésben, a csontképzésben, az anyagcserében, az antioxidáns hatás fenntartásában, az immunrendszer, az idegrendszer stabilitásában. Két csoportra oszthatjuk őket: zsírban és vízben oldódókra.
A zsírban oldódók: A-, D-, E-, K-vitamin. Bejutnak a bélrendszerbe, és szervezetünk gondosan elraktározza ezeket, elég a rendszeres, vegyes táplálkozással magunkhoz venni, így nem alakul ki a hiányuk. Legfőbb természetes forrásaik: növényi olaj, margarin, olajos magvak, tej és tejtermékek, csírák, zöld levelű zöldségek, belsőségek.
A vízben oldódók: C-vitamin, B-vitamin-csoport, folsav, biotin, niacin, pantoténsav. Nem raktározódnak el a szervezetben, a felesleget a vizelettel kiürítjük. A napi bevitelről tehát nekünk kell gondoskodnunk. Legfőbb természetes forrásaik: zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék.
Az ásványi anyagok nélkülözhetetlen vegyületek, részt vesznek a sejtépítésben, -növekedésben, az anyagcsere-folyamatokban, ezen belül a vérképzésben, a csont- és fogképzésben, a szervezet vízháztartásának egyensúlyban tartásában. Két csoportjuk van: a makro- és a mikroelemek. Létezésük feltétele a kiegyensúlyozott táplálkozás, vagyis növényi és állati eredetű élelmeket egyaránt fogyasztanunk kell!
A makroelemek olyan ásványi anyagok, amelyekből naponta csupán néhány grammra van szükségünk, ilyen a nátrium, a kálium, a magnézium, a kalcium, a foszfor és a klór. A mikroelemekhez azok az ásványi anyagok tartoznak, amelyekből naponta csak néhány milligramm szükséges, ilyenek a vas, a réz, a cink és a vanádium. Ám a mikroelemek egyben nyomelemek is, belőlük csupán néhány mikrogrammra van szüksége szervezetünknek. Ilyenek a szelén, a molibdén, a fluor, a króm, a jód, a kobalt és a nikkel.
A vitaminok és az ásványi anyagok közül rendkívül jelentős szerepet töltenek be az A-, C-, E-vitaminok és a szelén, amelyeket összefoglaló néven antioxidánsoknak nevezünk. Ezek megvédenek a szervezetünkben természetes úton keletkező és a külvilágból érkező egészségkárosító hatások – túl erős napfény, ártalmas sugárzások, dohányzás – miatt keletkező, kémiailag aktív, reakcióképes szabad gyökök ellen. A szabad gyökök számának túlzott megnövekedése sejti, illetve szöveti elváltozásokat okoz, emiatt különféle betegségek alakulnak ki. Az antioxidánsok jelenléte gátolja a szív- és érrendszeri, a daganatos és az ízületi elváltozások létrejöttét.

J. M.