Ahol megállt az idő

A Kulturális Örökség Napjain idén olyan XII. kerületi helyszíneket is látogatni lehetett, amelyek a korábbi években nem szerepeltek a kínálatban – így a Zugligeti Niche Kempinget is. A kemping természetesen máskor is nyitva áll a vendégek előtt, ugyanis az egykori villamos-végállomás műemlék épületében ma étterem, az épület előtt pedig telente a régi idők hangulatát idéző természetes jégpálya működik.
Tíz esztendővel ezelőtt rendezték meg először a „Tájfutás a zugligeti műemlékek megmentéséért” programot, s most, a jubileum alkalmából november végéig fotókiállítás látható a Nichében. A tablókon a múlt nagy erendezvényeiről (szüreti fesztiválokról, disznósiratókról, a magyar állatfajták és termékek bemutatójáról és így tovább), valamint a zugligeti műemlékek hajdani és mostani állapotáról is nézegethetünk fényképfelvételeket. A fotókat különböző lapokban megjelent híradások egészítik ki.
Az alkalmi idegenvezetők az örökségnapok során nem csupán a rusztikus épületet és a kiállítást mutatták be a vendégeknek, hanem azokat a több száz éves mezőgazdasági és kézműipari tárgyakat is, amelyek részben az étterem galériáján, részben egy skanzenszerű épületben láthatók. A kemping több külföldi vendége is részt vett a programban, ők angol nyelvű tájékoztatást kaptak. Arra a kérdésünkre, mi tetszik itt nekik a leginkább, egyikük a hiteles történelmi miliőt, a természet közelségét, valamint azt emelte ki, hogy az egykori váróterem és jegypénztár vaskos gerendái, fafaragványai és a beépített galéria valamiféle vadnyugati romantikát is sugallnak. Az étteremmé átalakított végállomás épülete jól példázza, hogy ha nincs elegendő pénz egy műemlék eredeti állapotban való megőrzésére, ám valamilyen új funkcióhoz igazítva legalább a külseje megmenthető, akkor kompromisszumot kell kötni, s így megőrizni az utókor számára.

-a