Az_almok_valora_valtak1

Az álmok valóra váltak

Két édesanya, valamint sérült gyermekeik sorsa fordult jobbra váratlanul, amikor az ÁlomÉpítők című televíziós produkció egyik epizódjának főszereplőivé választották ki őket. Rolkó Zsuzsa és Tunyogi Zsuzsa a VIASAT3, a Nem Adom Fel Alapítvány, valamint a Hegyvidéki Önkormányzat együttműködésével talált új otthonra a XII. kerületben.

Az ÁlomÉpítők című produkcióban nehéz sorsú, reményvesztett családok kapnak lehetőséget az újrakezdésre, mégpedig úgy, hogy házukat, lakásukat élhetőbbé, szebbé varázsolják, adott esetben pedig teljesen új otthonnal ajándékozzák meg őket. Ez utóbbi, nem mindennapi lehetőség adatott meg a sérült gyermekét egyedül nevelő két édesanyának, Rolkó Zsuzsának és Tunyogi Zsuzsának. Történetüket néhány nappal ezelőtt ismerhette meg a nagyközönség a VIASAT3 adásában.
Mindketten rászolgáltak arra, hogy végre nyugodtabb, rendezettebb körülmények között élhessenek. Rolkó Zsuzsa, miután férje elhagyta, egyedül nevelte egy vecsési albérletben beteg kislányát, Robertát. A most 11 éves lány hat hónapra született, szülés közben pedig agyvérzést és vérmérgezést kapott, azóta epilepsziás és nagyothalló. Az édesanya egy speciális zuglói iskolába viszi be mindennap gyermekét, az utazás azonban – Vecsésről napi három óra – nagyon megviselte a kislányt. Annak érdekében, hogy közelebb költözhessenek az iskolához, Rolkó Zsuzsa otthagyta Vecséshez közeli munkahelyét. Néhány hónapja pályázatíróként dolgozik.
Tunyogi Zsuzsa fia, a most 25 éves Imi sclerosis multiplexben és féloldalas izomsorvadásban szenved. Az asszony házassága tönkrement, ezért négy évvel ezelőtt, mindent hátrahagyva, a fiával Pestre költözött. Először egy volt kolléganőjénél lakott, illetve Iminek a Down Alapítvány egyik lakóotthonában talált szállást, aztán együtt albérletekbe költöztek – a legutolsóból azért kellett menniük, mert a tulajdonos eladta a lakást. Az asszony a Kútvölgyi Kórházban dolgozott nővérként, aztán tavaly augusztusban a Nem Adom Fel Alapítványhoz került szociális gondozóként. Zsuzsa nem csak munkája során viseli szívén mások gondját: két saját gyermeke mellé nemrégiben befogadott egy félárva nagylányt is.
A sérülteket támogató Nem Adom Fel Alapítvány rendezvényein találkozott először Tunyogi Zsuzsa Rolkó Zsuzsával, aki önkéntesként segíti a civil szervezethez kötődő Nem Adom Fel Zenekar koncertjeinek szervezését. Gyermekeik is összebarátkoztak a közösségi programokon, Roberta bátyjaként tekint Imire, aki pedig örül, hogy kapott egy kishúgot. Amikor az ÁlomÉpítők című produkció készítői az alapítvány bevonásával szereplőket kerestek az egyik epizódhoz, a két édesanyában és gyermekeikben találták meg a műsor céljainak leginkább megfelelő embereket.
„Az fogott meg minket, hogy a nehézségeik ellenére megpróbálják százszázalékosan élni az életüket. Mottójuk akár az is lehetne: mindenki elég gazdag ahhoz, hogy másoknak segítsen! Hiszen két olyan édesanya szeretne a másiknak segíteni, aki maga is segítségre szorul” – mondta el Prukner Brigitta, a VIASAT3 kreatív producere, miért éppen a két Zsuzsára esett a választásuk.
A két édesanyának a Hegyvidéki Önkormányzat segítségével sikerült lakást találni a Déli pályaudvar szomszédságában, egy Alkotás utcai társasházban. A felajánlott önkormányzati ingatlan alkalmas volt arra, hogy két részre választva két új otthont teremtsenek egymás mellett, így a családok ezután külön, ám egymást segítve élhetik életüket. A lakás felújítása augusztus végén kezdődött és hat hétig tartott. A munkákban a Nem Adom Fel Alapítvány önkéntesei mellett Pokorni Zoltán polgármester és Váczi János alpolgármester is közreműködött, a festés előtti glettelésben vettek részt.
Váczi János elmondta, hogy a Nem Adom Fel Alapítvány nyílt licites pályázaton szerezte meg a lepusztult állapotú önkormányzati lakás bérleti jogát. Arról állapodtak meg velük, hogy a televíziós produkció által vállalt nagyszabású felújítás értékéből 2,8 millió forintot beszámítanak a bérleti díjba, azaz az elkövetkező években harmadával csökkentett díjat kell fizetniük az új lakóknak.
„A kerületnek fizetett bérleti díj kevesebb, mint fele annak az összegnek, amit az előző albérletre kellett költeni” – árulta el Rolkó Zsuzsa. Úgy érzi, ezután a mindennapi megélhetés is könnyebb lesz, ami a korábbi években nem ment volna a nagyszülők segítsége nélkül. Az édesanya elújságolta, hogy Roberta tizenegyedik születésnapját már az új kerületi otthonukban ünnepelhették. A kislány a polgármestertől is kapott ajándékot, egy játékbabát, ami nagyon a szívéhez nőtt.
„Amit kaptunk, felér egy lottó ötössel” – fogalmazott Tunyogi Zsuzsa. Imi anyukája elmesélte, hogy miután kiválasztották őket a műsorba, nem mondták el nekik, hová költöznek, még azok a munkatársai sem árulták el a helyszínt, akik részt vettek a felújításban. Csak akkor derült ki, hogy a XII. kerületben, egy gyönyörűen átalakított lakásban élhetnek majd, amikor elvitték őket az átadóünnepségre.
„Nem győzünk hálálkodni azért a támogatásért, amit a produkció készítőitől, az önkormányzattól és a Nem Adom Fel Alapítványtól kaptunk” – hangsúlyozta Zsuzsa, aki örül, hogy már tudta viszonozni a segítséget. Mint mondta, a Nem Adom Fel Alapítvány egyik vidéken élő, mozgássérült munkatársának ő biztosít szállást, amikor egy-egy napra Budapestre jön dolgozni.Az_almok_valora_valtak2

K. D.