Barkacsolo_ovodasok

Barkácsoló óvodások

Őszi terményekből, mákból, dióból, makkból és színes falevelekből készítenek különböző játékokat és ajándéktárgyakat a Normafa Óvodába járó gyerekek. Az adventi barkácsdélutánokra a szülők is meghívást kapnak.

Fontosnak tartja a családok és az intézmény közötti kapcsolatok erősítését a Normafa Óvoda, ezért az Őzike úti tagóvodával együtt havonta legalább egyszer szülő–gyerek napot tart. Ilyenkor nem csupán az óvoda életébe nyerhetnek bepillantást a családtagok, hanem egymás jobb megismerésére is alkalom nyílik. „A közös tevékenységek során olyanok is szóba elegyednek egymással, akik a reggeli vagy délutáni sietségben a gyerekek öltöztetése közben legfeljebb csak odaköszönnek a másiknak” – mesélte Purzsa Gáborné óvodavezető.
A tanévet is egy közösségi rendezvény, az új családoknak szóló befogadó játékdélelőtt vezeti be, majd ősszel a kertrendezés következik. „A gyerekek a kerti munka során testközelből is megtapasztalják mindazt, amiről szó esik a környezeti foglalkozásokon. Segítenek az avar összegereblyézésében, megismerkednek a komposztálás legelső fázisaival, miközben arra is lehetőségük nyílik, hogy felfedezzék az őszi növényzet varázsát. Idén ráadásul egy meglepetést is tartogatott a találkozó, a szülők ugyanis, a kicsik legnagyobb örömére, a kert több pontján árvácskákat ültettek” – mondta az óvodavezető, aki szerint a kezdeményezés sikerét leginkább azon lehet lemérni, hogy a gyerekek még hónapokkal később is szívesen beszélnek a csoportos kertészkedésről.
Legalább ennyire népszerű az adventi készülődéshez kapcsolódó barkácsdélután-sorozat, amelyen az óvodások a szülőkkel közösen élik át az alkotás örömét. A hangsúly a kreativitáson van, az újító ötletek pedig nemegyszer még a sokat látott óvodapedagógusokat is meglepik.
„Hiába szervezzük meg évről évre a programot, minduntalan rácsodálkozunk a gyerekek és persze a szülők leleményességére. Van, aki az éppen aktuális jeles napokat, néphagyományokat eleveníti fel, mások környezetbarát járműveket terveznek, vagy különleges ünnepi ajándékokat készítenek a gyerekek által összegyűjtött terményekből, illetve a magukkal hozott gyümölcsökből, zöldségekből” – sorolta Purzsa Gáborné.
Habár a végeredmény sem elhanyagolható, az óvodavezető szerint sokkal fontosabb a tevékenyen együtt töltött idő, hiszen ez teszi igazán boldoggá a kicsiket. Még nincs vége a családi programoknak, a naptári év zárásaként az adventi készülődés utolsó napjaiban játékdélutánt rendeznek, amelyen a szülők közreműködésével az óvoda új játékait is kipróbálhatják a gyerekek.

mm.