Elsosegely-bemutato_pedagogusoknak

Elsősegély-bemutató pedagógusoknak

A legfrissebb statisztikák szerint a keringés összeomlásával járó hirtelen szívmegállás vezető halálok Magyarországon, holott az azonnali újraélesztéssel számos esetben megelőzhető lenne a tragédia. Különösen fontos, hogy az oktatási intézmények munkatársai tisztában legyenek az alapvető fogásokkal. Ennek érdekében a Hunniareg Budai Módszertani Központ évente több alkalommal továbbképzést szervez a kerületi pedagógusoknak.
A bemutatókon az emberi fiziológiát szinte tökéletesen utánzó babán a gyakorlásra is lehetőség nyílik. Így volt ez a nemrégiben az Arany János iskolában megtartott programon is, amelyen a hegyvidéki óvodák dolgozói Juhász Andrea segítségével ismerkedhettek meg az újraélesztés legfontosabb szabályaival.
Mint kiderült, már 4-5 perces oxigénhiány maradandó károsodást okoz az agyban, ezért a szívleállást követően minél előbb újra kell indítani a keringést. Eszméletvesztéses rosszullét esetén az első teendő segítségért kiáltani, majd a légzésfunkciók és a szájüreg ellenőrzése következik: ha a garatban vagy a szájban nincs idegen anyag, ennek ellenére tíz másodperc alatt nem emelkedik meg legalább kétszer az ájult ember mellkasa, haladéktalanul el kell kezdeni az újraélesztést.
Amennyiben a légzés észlelhető – a legbiztosabb a hármas érzékelés, ilyenkor a beteg arcához közel hajolva érezni a leheletet, hallani a levegővételt és látni az emelkedő mellkast –, az orvos megérkezéséig biztosítani kell a stabil oldalfekvést. Az újraélesztés akkor szakszerű, ha a szegycsont alsó és felső végpontja közötti távolság alsó harmadánál a testre merőleges kettős kéztartással – a mellkasra helyezett tenyerünket a másik kezünkkel erőteljesen lenyomjuk – hatszor ötnyomásos mellkaskompressziót végzünk, amit minden sorozat végén két befújás követ.
A tüdőbe a szájon vagy az orron keresztül is bejuttathatjuk a levegőt, ügyelve arra, hogy elzárjuk az éppen nem használt légjáratot, azaz fogjuk be a beteg orrát, illetve száját. A leghatékonyabb a percenkénti száznyomásos kompresszió, a helyes ritmus eltalálásában a szakemberek a Bee Gees zenekar Stayin’ Alive című számának felidézését ajánlják. Egészen addig kell folytatni a mozdulatsort, amíg be nem indul a szívműködés, ezzel együtt a légzés.
Mivel gyerekeknél gyakori a félrenyelés miatti fulladásos légzészavar, ezért az ő esetükben öt befújással kell megkezdeni az újraélesztést, az egykezes kompresszióra – ügyeljünk arra, nehogy kárt tegyünk gyengébb csontozatukban – csak akkor van szükség, ha ez nem vezetett eredményre. Bizonyos esetekben a szívmasszázs önmagában is elegendő lehet, a szájüreg vizsgálatát, illetve a kezdeti öt légbefújást azonban soha ne mulasszuk el!

Em.