Felkeszules_a_teli_honapokra

Felkészülés a téli hónapokra

A téli időszak nem csupán az üzemeltetési költségek növekedése miatt ró többletterhet az ingatlantulajdonosokra, hanem számos, az év közben elmaradt karbantartási feladat elvégzését is időszerűvé teszi. Összeállításunkban a legfontosabb teendőket gyűjtöttük csokorba.

Ahogyan általában az épületfelújítást, úgy a téli ellenőrzést is érdemes a legfelső szinten kezdeni. Először lehetőség szerint nézessük át a héjazatot, és rakassuk a helyére az esetleg elmozdult cserepeket, illetve zárjuk be a nyitva maradt padlásablakokat, szellőzőket.
Néhány ezer forintos ráfordítással rengeteg bosszúságtól megkímélhetjük magunkat, hiszen a lyukas tető miatt befolyó és a nagy hidegben megfagyó víz pár hónap alatt komoly károkat okozhat a födém- és tetőszerkezetben. Ráadásul a rögzítetlen cserepek folyamatos veszélyt jelentenek, hiszen olvadáskor könnyen leeshetnek a járdára, vagy a parkoló autókra.
Ne feledkezzünk meg a bádogozásról sem! Gyakorta előfordul, hogy az elöregedett, porózussá vált vízelvezetők miatt folyamatosan ázik a fal és a gerendázat, aminek orvoslása már sok százezer forintos kiadást jelent a lakóközösségnek. Ellenőrizzük a kéményjárdákat és a kémények átjárhatóságát, illetve külső burkolatuk állapotát! Az utóbbi azért fontos, mert főképpen a vakolt kéményeknél fordul elő, hogy használat közben a jelentős hőkülönbség miatt a vakolat és a fugák leválnak a téglafalazatról.
Ajánlatos még időben megtisztíttatni az ereszeket a könnyen dugulást eredményező falevelektől és a lerakódott földtől, valamint megerősíteni, illetve ha szükséges, pótolni a hófogókat. Annál is inkább, mert a tetőről lecsúszó hó, vagy a rossz ereszről lezuhanó jégcsap miatt bekövetkezett sérülésekért, anyagi károkért a társasház tartozik felelősséggel. Ez alól a „Vigyázat, síkos járda!” és hasonló, a homlokzatra kihelyezett figyelmeztető feliratok sem adnak mentességet. A tűzoltók pedig kizárólag közhivatalokhoz, oktatási intézményekhez, rendelőkhöz vonulnak ki az esetleges veszélyes jégcsapok miatt. Érdemes szétnézni a pincében is, ahol elsősorban az ajtók, ablakok bezárására kell ügyelni, nehogy hívatlan vendégek költözzenek az épületbe.
Szinte minden évben előfordul, hogy a gáz alapvezeték hibája miatt a gázművek lakóépületeket zár ki a szolgáltatásból. Ezt a földgázellátásról szóló (2008. évi XL.) törvény alapján teheti meg, ami kimondja, hogy a fogyasztó (felhasználó) kötelessége az ingatlanon belül található gázkészülékek, valamint az ezekhez tartozó gázcsövek, vezetékek üzemképes és biztonságos állapotban tartása. Ennek érdekében legalább ötévenként el kell végezni a gázfűtési berendezések – bojlerek, cirkókazánok, konvektorok – műszaki biztonsági felülvizsgálatát.
A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy
a közös területeken futó vezetékek karbantartása a társasház feladata, míg a lakásokon belül a tulajdonosnak kell gondoskodni a csövek és a berendezések biztonságáról. Mindenképpen ajánlatos elvégeztetni a felmérést, hiszen a gázszolgáltatás szüneteltetése különösen a téli, nagy hidegek idején meglehetősen kellemetlen.

(mm)