Gubanc_Mufurc_es_a_tobbiek1

Gubanc, Mufurc és a többiek

Kispupák Zsömle, Roóz Már, Gubanc és a többi hókupackavackai lakó vár minden kicsit és nagyot Faltisz Alexandra grafikusművész kiállításán a Jókai Klubban. A megnyitón Gaál Zsuzsának, a mese írójának és a Normafa Óvoda lurkóinak egy nem várt problémát kellett megoldaniuk: hirtelen eltűntek Guriga Natália pöttyei.

Ennél interaktívabb író-olvasó (jelen esetben hallgató) találkozót nehéz elképzelni. Gaál Zsuzsa, Hókupackavacka megálmodója, a Vacka-kóstoló írója, valamint Faltisz Alexandra, a könyv hőseinek megrajzolója kiállítással egybekötött könyvbemutatót tartott a Jókai Klubban. A program közben nem várt probléma merült fel. Guriga Natáliának, a pöttyös labdának, az írónő egyik legjobb barátnőjének eltűntek a pöttyei. A keresésben a Normafa Óvoda lakói segítettek.
Hosszas kutatás után, mondókák, egy kis találékonyság és varázsszó segítségével a gyerekek végül rátaláltak a pöttyöket rejtegető kockára. "Ne a földön heverjél, ezer pöttyöt teremjél!" – szólt a varázsige, amivel sikerült visszaszerezni Guriga Natália pettyeit. Két kisfiú nagyon bosszús volt a sok próbálkozás miatt. "Szerintem már előre tudták, hova dugták el! Jó sokat kellett küzdeni azokért a pöttyökért, de nem baj, azért sikerült megtalálni!" – mondta Norbi.
A gyerekek ezután Faltisz Alexandra segítségével elmerültek a kiállított mesés rajzok világában. A tárlatot – a már jól ismert hókupackavackai lakók mellett – József Attila, Nemes Nagy Ágnes, Zelk Zoltán, Tarbay Ede, Áprily Lajos és Kiss Anna verseinek illusztrációi színesítik. "Az illusztrátor dolga, hogy minél jobban visszaadja a könyv hangulatát. Én átélem az adott mesekönyvet, a szereplőket, a történetet oda-vissza ismerem, ezért ritkán készítek vázlatot" – beszélt munkamódszeréről Faltisz Alexandra.
Sokan azt hiszik, manapság a kicsiket csak a fikciós torz lények és azok még torzabb tettei, harcai kötik le. "Anyukám pedagógus, hozzám hasonlóan elítéli az olyanfajta »meséket«, amik miatt a gyerekek félnek a sötétben, nem mernek otthon egyedül maradni – mondta Gaál Zsuzsa, akinek a Vacka Rádió című írása a Kossuth Rádió egyik állandó műsorszáma. – Sajnos, a mai világban a rémtörténetekben van a legnagyobb üzlet. A nagyon buta meséket sem tudom hova tenni; eleinte féltem is, hogy az enyéimet nem értik majd a gyerekek, aztán pozitívan csalódtam."
Annak ellenére, hogy Hókupackavacka lakóinak és a nagy költők verseiből ismert szereplőknek nincs szuper erejük, s ebben a világban a gonosz is csak Mufurc, a macska, aki mélyen, legbelül igenis jólelkű, a Jókai Klubban látható képek rendkívül szórakoztatók. Érdemes értük felkerekedni a Svábhegyre.Gubanc_Mufurc_es_a_tobbiek2

BM

 

Faltisz Alexandra kiállítása 2012. január 10-ig megtekinthető a Jókai Klubban (XII., Hollós út 5.).